• Claudia Valdés Salmerón

Claudia Valdés Salmerón

Mayojen kieli… heijastukseni

27.7-7.8.2005

Claudia Valdés
Mayojen kieli… heijastukseni
Galleria Huuto Uudenmaankatu
27.7.–7.8.2005

Kulttuurien fuusio on tuottanut hengellisten uskomusten runsauden nykypäivän Meksikoon. Niiden kuvainnolliset merkitykset eivät kuitenkaan ole enää niin ilmeisiä. Suomessa asuva taiteilija Claudia Valdés on saanut innoituksensa näistä meksikolaiseen mestitsikulttuuriin liittyvistä teemoista näyttelyynsä, joka koostuu installaatiosta ja 10 erilaisella grafiikan tekniikalla tehdystä työstä.

”Olennainen osa työstäni on saanut inspiraationsa nahuatlien ja mayojen filosofioiden käsityksistä, jotka ovat olleet minulle motivaation lähteenä. Jatkuva maya glyfien käyttö tässä näyttelyssä hejastaa suhdettani tähän kulttuuriin. Viimeiset kuusi vuotta, jotka olen asunut Suomessa, olen tutkinut omia kulttuurillisia juuriani samoin kuin tutustunut muiden maiden kulttuureihin. Näin olen rikastuttanut luomisen välineitäni. Tämän seurauksena olen löytänyt moninaisia yhtäläisyyksiä maailman alkuperäiskansojen luontoon tukeutuvien filosofioiden välillä. Näkemykseni on laajentunut ja omat alkuvaiheen motiivini vahvistuneet näiden filosofisten yhtymäkohtien ansiosta .

Töideni tarkoitus on tehdä taiteesta väline, jonka avulla voi nähdä luonnon jumalallisena elämän lähteenä, olemassaolomme alkuperänä ja heijastuksena, ja joka pyrkii kertomaan katsojalle siitä, että luonto on osa meitä.
Tämä mielessäni olen tuottanut runollisia kuvia tuodakseni katsojaa lähemmäs ajatusta, joka minun näkökulmastani perustuu ihminen-luonto-hengellisyys-suhteeseen. Installaatioideni avulla pyrin saamaan aikaan esteettisen kokemuksen, joka avaa herkkyytemme ja tuo meidät lähemmäs ajatusta luonnon jumalallisesta olemuksesta kunnioittaen ikivanhoja filosofioita”.

claudia.valdes(at)kiasma.fi
Puh. 050-3389467