• Metallinaisia [Metal Women]
  • Mirja Kurri: Mariama – Hope Is Not Gone Altogether, 2016, sekatekniikka teräslevylle / mixed media on sheet iron, 100 x 100 cm Valokuva: Ankku Ronkanen
  • Metallinaisia-nayttelyä sponsoroivat

Jaakko Vastapuu, Leena Vastapuu, Mirja Kurri

Metallinaisia [Kvinnor av metall]

Uudenmaankatu 10.5.-28.5.2017

Mirja Kurri, Jaakko Vastapuu & Leena Vastapuu
Metallinaisia [Kvinnor av metall]
10.5.–28.5.2017


Galleria Huuto Nylandsgatan

Alla Galleria Huuto’s utställningar är öppna också Kristi himmelsfärds dag den 25 Maj 2017 med våra vanliga öppettider, välkommen!

Metallinaisia [Kvinnor av metall] – Om flicksoldater och deras liv

Kvinnor av metall är ett projekt där man genom en konstutställning, med vetenskapens och konstens medel, berättar om flicksoldaters vardag under de inbördeskrig som pågick i Liberia. Utställningen består av tvådimensionella konstverk i metall och ett flerkanaligt ljudkonstverk.
 


Tiotusentals barnsoldater deltog i de två inbördeskrig som utkämpades/pågick i Liberia under åren 1989–1997 och 2000–2003. Flickornas andel av barnsoldaterna uppgick till cirka 35–45 procent. Flickorna hade olika uppgifter inom underhållstjänsten och stred vid frontlinjen samt verkade till och med som brigadchefer. Utställningen baserar sig på Leena Vastapuus forskningsprojekt kring tidigare flicksoldater (numera kvinnliga veteraner) i Liberia.

Mirja Kurris konstverk i metall behandlar veteranernas vardagsliv idag, över tio år efter det att kriget tog slut, men med erfarenheter som präglats av kriget. Kurri har bearbetat stålplåt med olika tekniker, till exempel genom att svetsa och bränna, och därigenom skapat tvådimensionella målningar.

Utöver Kurris metallarbeten fylls konstgalleriet av Jaakko Vastapuus komposition En metalldjungel, med 16 kanals ljud och utställningens berättelser som tema. Det ledande temat/motivet är tre kvinnliga veteraner och deras liv under kriget, hur livet tedde sig då kriget var över, och deras drömmar inför framtiden.
 


Utställningen Kvinnor av metall är en organisk helhet som inspirerats av 130 intervjuer med kvinnliga krigsveteraner och tusentals fotografier som ger en glimt av det liv de numera lever. Ur alla dessa öden har en berättelse uppstått som vi kan ta del av. Ett förflutet som flicksoldat är något ytterst stigmatiserat i Liberia och veteranernas identitet avslöjas inte.
 


Trots att projektets bakgrund är kriget är hoppet utställningens bärande tema.

Finska Kulturfonden har vänligen understött utställningen.Onsdagen den 17.5. kl. 17–19 ordnas ett öppet diskussionstillfälle med titeln Metallinaisia: Sodan kokemuksen tarkastelua tieteen ja taiteen keinoin i samarbete med webtidsskriften Politiikasta. Diskussionstillfället är del av webtidsskriftens projekt Konst av politik (Politiikasta taidetta).

Närmare uppgifter: facebook.com/metallinaisia

Kontaktinformation: mirja.kurri(a)gmail.com