• Metallinaisia [Metal Women]
  • Mirja Kurri: Mariama – Hope Is Not Gone Altogether, 2016, sekatekniikka teräslevylle / mixed media on sheet iron, 100 x 100 cm Valokuva: Ankku Ronkanen
  • Metallinaisia-nayttelyä sponsoroivat

Jaakko Vastapuu, Leena Vastapuu, Mirja Kurri

Metallinaisia [Metal Women]

Uudenmaankatu 10.5.-28.5.2017

Mirja Kurri, Jaakko Vastapuu & Leena Vastapuu
Metallinaisia [Metal Women]
10.5.–28.5.2017
Galleria Huuto Uudenmaankatu

Kaikki Galleria Huudon näyttelyt ovat avoinna myös helatorstaina 25.5.2017 normaalien aukioloaikojen mukaan. Tervetuloa!

Metallinaisia – Tyttösotilaiden elämäntarinoita

Metallinaisia on tieteen ja taiteen yhteistyöhanke, jossa kerrotaan Liberian sisällissotiin osallistuneiden tyttösotilaiden elämäntarinoita kuvataidenäyttelyn avulla. Näyttely sisältää kaksiulotteisia metalliteoksia sekä monikanavaisen ääniteoksen.

Liberian kahdessa sisällissodassa vuosina 1989–1997 ja 2000–2003 taisteli kymmeniätuhansia lapsisotilaita, joista 35–45 prosenttia oli tyttöjä. Tytöt toimivat niin tukitehtävissä, eturintaman taistelijoina kuin komentajinakin. Metallinaisia-näyttelyn teokset pohjautuvat Leena Vastapuun tutkimusaineistoon Liberian entisten tyttösotilaiden, nykyisten naisveteraanien parissa.

Mirja Kurrin metalliteokset käsittelevät veteraanien sodanaikaisten kokemusten arpeuttamaa arkea tänään, yli kymmenen vuotta viimeisen sisällissodan jälkeen. Kurri on valmistanut teokset kehittämällään metallisekatekniikalla, jossa hän maalaa teräslevylle erilaisilla metallintyöstötekniikoilla kuten hitsaamalla ja liekillä polttamalla.

Metalliteosten lisäksi näyttelyssä tilaa hallitsee tarinoiden ympärille kietoutuva Jaakko Vastapuun toteuttama 16-kanavainen ääniteos Metalliviidakko. Teoksen runko rakentuu kolmen naisveteraanin kertomuksille heidän tyttösotilasvuosistaan, nykytodellisuudestaan ja tulevaisuuden haaveistaan.

Metallinaisia-näyttelyn teokset toimivat yhtenäisenä kokonaisuutena, jossa yli 130 haastattelusta ja tuhansista valokuvista tulkitut teokset kytkeytyvät kertomaan samaa, moniäänistä tarinaa. Tyttösotiluus on Liberiassa suuri stigma ja kaikki teokset on toteutettu veteraanien identiteetit piilottaen.

Vaikka hankkeen tausta on sodassa, näyttelyn kantavana teemana on toivo.

Näyttelyä tukee Suomen Kulttuurirahasto.

Keskiviikkona 17.5. klo 17–19 galleriassa järjestetään yhteistyössä Politiikasta-verkkolehden kanssa yleisölle avoin Politiikasta taidetta -keskustelutilaisuus Metallinaisia: Sodan kokemuksen tarkastelua tieteen ja taiteen keinoin.

Lisätietoa: facebook.com/metallinaisia

Yhteydenotot: mirja.kurri(a)gmail.com