• Miia Autio, Galleria Huuto

Miia Autio
YOUR FACE HERE
16.8. – 8.9.2019

Oletko olemassa?
Oletko näkyvissä?
Kuka voi nähdä sinut?
Miltä se sinusta tuntuu?

Vuonna 1890 ranskalainen poliisivirkailija Alphonse Bertillon kehitti tunnistusmenetelmän, joka pohjautui fyysisiin kehonmittauksiin. Se oli ensimmäinen tieteellinen järjestelmä, jota käytettiin rikollisten tunnistamiseksi. Samalla se loi standardin valokuvatunnistukselle sekä pohjan modernille valvonnalle. Sittemmin valvonnan ja kontrollin mekanismit ovat muuttuneet näkymättömiksi.

Kiinan yli kolmen vuosikymmenen ajan harjoittamaa yhden lapsen politiikkaa voidaan pitää valtion kansalaisiinsa harjoittamana äärimmäisenä kontrollina. Sen seurauksena maassa arvellaan olleen noin 13 miljoonaa toisena lapsena syntynyttä paperitonta henkilöä. Paradoksaalisesti äärimmäinen kontrolli loi ihmisryhmiä kontrollin ulkopuolelle.

Joulukuussa 2018 yhdysvaltalainen grafiikkateknologia-alan yhtiö NVIDIA julkaisi mittavan tietokannan keinoälyn generoimia ihmiskasvoja. Flickr-Faces-HQ (FFHQ) sisältää 70,000
korkealaatuista kuvaa. Samaan aikaan kun suuri joukko ihmisiä on pakotettu elämään kasvottomina, keinoäly on oppinut luomaan uskottavia kasvokuvia ihmisistä, joita ei todellisuudessa ole olemassa.

Näyttelyä ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskuksen Uudenmaan taidetoimikunta sekä visuaalisten taiteiden toimikunta.