• Mikko Haiko: Valmet.Toivon ja epätoivon manuaali (2018)
  • Mikko Haiko
  • Mikko Haiko
  • Mikko Haiko: Niitty (2017)
  • Mikko Haiko: Valmet.Toivon ja epätoivon manuaali (2018)
  • Mikko Haiko: stillkuva videoteoksesta Valmet.Toivon ja epätoivon manuaali (2018)
  • Mikko Haiko: stillkuva videoteoksesta Valmet.Toivon ja epätoivon manuaali (2018)
  • Mikko Haiko: stillkuva videoteoksesta Niitty (2017)

Mikko Haiko

The Meadow

Huuto IV 13.9.-6.10.2019

Mikko Haiko
The Meadow
13.9. – 6.10.2019

”Minua kiehtoo näissä taidehommissa se, että silmien edessä oleva arki voi alkaa näyttäytyä jotenkin absurdilta, melkein ilmestykseltä. Kamera alleviivaa todellisuutta, minä painan tallennusnappia ja symboleita syntyy. Suohon uponnut kaivuri on aika helvetin vahva symboli. Ainakin painava sellainen. Eikä se hievahtanutkaan. Vähään aikaan.”

Valmet. Toivon ja epätoivon manuaali, 2018 on videoteos kaivurin nostoyrityksestä, tai pikemminkin yrityksistä, joissa ojan kaivamiseen käytettyä vanhaa Valmet-merkkistä kaivuria yritetään saada käyntiin ja kuivalle maalle. Eri vuodenaikoina tallennetun dokumentin voi nähdä kommentoivan Sisyfoksen myyttiä, jossa jumalia huijannut ja tästä rangaistuksen saanut Sisyfos joutui vierittämään kiveä ikuisesti ylä- ja alamäessä.

Niitty / The Meadow, 2017 on videoinstallaatio, jossa mies soittaa harmonikkaa laiduntaville lehmille. Satapäinen lauma kimpaantuu soitosta ja juoksee pois.

Näyttelyn teokset on kuvattu noin vuoden aikana samalla alueella muutaman hehtaarin pellolla Etelä-Karjalassa. Pelto on teosten yhteinen nimittäjä ja toimii ikään kuin surrealistisena näyttämönä. Näyttelytilaan pelto rakentuu uudelleen psykologisena maisemana.

Mikko Haiko (s.1984) on lemiläinen kuvataiteilija, joka työskentelee valokuvan ja liikkuvan kuvan keinoin. Aiheensa hän löytää usein syrjäseuduilta. Haiko on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta valokuvataiteen osastolta vuonna 2018.

Haiko on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä, sekä osallistunut lukuisiin yhteisnäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla. Hänen teoksiaan on nähty mm. Suomen valokuvataiteen museossa, Riihimäen taidemuseossa, Venäjän valtion valokuvakeskuksessa Rosphotossa, Boutographies–valokuvafestivaaleilla Ranskan Montpellierissä ja Moravska Trebovan valokuvafestivaaleilla Tšekissä.

Haiko voitti Art Proof Grant Finland –taidepalkinnon vuonna 2017 ja on vuoden 2014 Fotofinlandia-finalisti. Hänen teoksiaan on Valtion taidekokoelmassa, Lappeenrannan taidemuseon kokoelmassa sekä yksityiskokoelmissa Suomessa ja ulkomailla.

Näyttelyä ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskuksen Kaakkois-Suomen taidetoimikunta ja Karjalaisen kulttuurin edistämissäätiö.

Yhteystiedot:
Mikko Haiko
0503651290
mikko.haiko(at)gmail.com