• Mikko Kallio: Joutomaan hiekkalinna, 2019
  • Mikko Kallio: Säveltäjä, 2019
  • Mikko Kallio: Snowman Miracle, 2020, detail

Mikko Kallio

Stories from an Abandoned Place

Huuto III 24.7.-16.8.2020

Mikko Kallio
Stories from an Abandoned Place
24.7–16.8.2020

I Mikko Kallios (f.1971) verk skapar hittade material, målarfärg och teckningar olika scener där berättelser möjligen kunde utspela sig. Betraktaren kan se antydningar till figurer som kan vara människor, växter, fantasivarelser eller någon kombination av dessa. Landskapet som avbildas liknar en fantasivärld där gestalterna som framträder är jämlika med träbitar, delar av krattor och lager av färg. I konstverkens värld har delarna av Generationernas hus vuxit ihop och Snögubbens mirakel sker precis intill Ödemarkens sandslott medan Himlens öppnare gungar i bakgrunden.

”För mig är ödemarken ett fritt område där ogräset får leka. Jag förenar grova ytor och spontana gester med en systematisk konstruktion. Att göra konst är som att befinna sig i en ödemark. Jag beundrar materialens fysiska känsla, deras former, kombinationernas mångskiftande ymnighet och hur materian och materialen ständigt förändras under processen.”

Utställningen i Galleria Huuto innehåller verk där Kallio kombinerat akryl- och oljefärg samt föremål och olika material. En serie pappersverk som konstnären kallar teckningscollage visas också. Alla verk präglas av en lekfull stämning. Pappersbitarna går in i och överlappar varandra, och befinner sig samtidigt på olika nivåer. Plasten smälter in i tyget, en träbit ramar in övre kanten av ett underligt porträtt. I Kallios verk visar sig de överflödiga i ett nytt ljus.

Mikko Kallios verk har visats bland annat i ARTag Gallery i Helsingfors, Galleria Himmelblau i Tammerfors, Susanne Pettersson Gallery i Stockholm, HilbertRaum i Berlin och Tammerfors konstmuseum. Hans verk finns bland annat i Museet för nutidskonst Kiasmas, Helsingfors konstmuseums, Finska statens och Tammerfors konstmuseums samlingar. År 2019–2020 har han arbetat i residens i Düsseldorf, Mänttä och Paris. Mikko Kallio bor och arbetar i Tammerfors.

Utställningen stöds av Centret för konstfrämjande och VISEK.

Vernissage ordnas inte på grund av coronaepidemin.

Ytterligare information:
Mikko Kallio
kallio.studio(a)gmail.com
+358 50 346 5032
www.mikkokallio.com
Instagram: mikkokallioartist