• Mikko Luostarinen: Huivimalli 2 & huivimalli 7, Digipaino silkille, 65 x 65cm, 2019-2021

Mikko Luostarinen

Decoration 4.0

Huuto III 4.2.-27.2.2022

Mikko Luostarinen
Decoration 4.0
4. – 27.02.2022

Konstnären kan träffas lör-sön 4-6.2. kl. 12-17.

Utställningen består av målningar och digitaltryck på tyg. Helheten förenar influenser från bildkonst, mode och även visuella branscher som inredning.
Det digitalt tryckta tyget, som formgivits på dator med akvareller som utgångspunkt, hänvisar bland annat till målarduken, konstkulturens unika verk samt till gardiner, kläder och andra anonyma och kommersiella brukstextiler.

Tygens ”ytliga” karaktär framhävs av att de är ytterst dekorativa och har en karaktär som påminner om massproducerade tyger. Som kontrast till tygen står akvarellerna, som med sin skörhet påminner om bildens unika och känsliga karaktär, trots att de uppvisar samma visuella språk som digitaltrycken.
När tygen och målningarna förenas blir ett slags hybrid, där olika framställningssätt och material likställs och blandas. Samtidigt blir själva begreppet dekoration bildernas motiv.

I mina verk behandlar jag den traditionella uppdelningen i dekoration och konst samt den diffusa gränsen mellan dessa. Jag har också varit intresserad av hur bilder läses på olika sätt beroende på deras syfte, material och presentationssätt. Vad är skillnaden mellan den ursprungliga akvarellen och det tryckta tyget?

Förhållandet mellan målningarna och tygens dekorativa yta erbjuder besökaren en möjlighet att kasta sig in i andra dimensioner och upplösa de gränser som byggts upp i den visuella kulturen.

Utställningen har fått stöd av Finska Kulturfonden.

Mikko Luostarinen (f. 1993) är en bildkonstmagister som utexaminerats från Bildkonstakademin. Luostarinen arbetar huvudsakligen med akvarellmåleri och textildesign. Han har haft separatutställningar bland annat i Project Room i Helsingfors, Galleria Uusikuva i Kotka och Galleria Ars Libera i Kuopio. Han har också deltagit i flera grupputställningar i Finland och utomlands.
2016-2017 var Luostarinen utbytesstuderande i Tsukubas universitet i Japan.

Mikko Luostarinen

mikkoluostarinen.wordpress.com