• Mikko Luostarinen: Huivimalli 2 & huivimalli 7, Digipaino silkille, 65 x 65cm, 2019-2021

Mikko Luostarinen

Decoration 4.0

Huuto III 4.2.-27.2.2022

Mikko Luostarinen
Decoration 4.0
4. – 27.02.2022

Taiteilija on tavattavissa la-su 5.-6.2. klo 12-17.

Maalauksista ja digipainetuista kankaista muodostuva näyttely yhdistää kuvataiteen, muodin ja myös sisustuksen kaltaisten visuaalisten toimialojen vaikutteita.
Vesivärimaalausten pohjalta tietokoneella suunniteltu ja digitaalisesti painettu kangas viittaa mm. maalauskankaaseen, uniikkiin taidekulttuurissa tuotettuun teokseen ja anonyymeihin kaupallisiin käyttötekstiileihin kuten verhoihin tai vaatteisiin.

Runsas koristeellisuus sekä digipainettujen kankaiden massatuotannon kaltainen olemus korostavat kankaiden “pinnallista” luonnetta. Kontrastina tälle toimivat vesivärimaalaukset, jotka muistuttavat hauraalla olemuksellaan kuvan ainutlaatuisuudesta ja herkkyydestä noudattaen kuitenkin samaa visuaalista kieltä kuin digipainetut kankaat. 
Kankaat ja maalaukset ovat eräänlainen hybridi, jossa erilaiset valmistusmetodit ja materiaalit rinnastuvat ja sekoittuvat keskenään tuoden koristeen käsitteen kuvien aiheeksi sinänsä.

Teosten kautta pohdin perinteisen “koriste–taide” -jaottelun häilyvää rajaa sekä sitä, miten kuvaa luetaan eri tavoin riippuen sen käyttötarkoituksesta, materiaalista ja esitystavasta. Mitä tapahtuu, kun kuva on printattu kankaalle suhteessa alkuperäiseen vesivärimaalaukseen? 

Kankaiden koristeellinen pinta suhteessa maalauksiin tarjoaa näyttelykävijälle mahdollisuuden heittäytyä toisiin ulottuvuuksiin ja häivyttää visuaalisen kulttuurin sisään rakennettuja rajoja.

Näyttelyä on tukenut Suomen Kulttuurirahasto.

Mikko Luostarinen (s.1993) on Kuvataideakatemiasta valmistunut taiteen maisteri. 
Luostarinen työskentelee pääosin vesivärimaalauksen sekä tekstiilisuunnittelun parissa.
Luostarisella on ollut yksityisnäyttelyitä mm. Helsingissä Project Roomissa, Kotkassa Galleria Uusikuvassa sekä Kuopiossa Galleria Ars Liberassa. Luostarinen on osallistunut myös useisiin ryhmänäyttelyihin Suomessa sekä ulkomailla.
2016-2017 Luostarinen oli vuoden Japanissa Tsukuban yliopistossa opiskelijavaihdossa.

Mikko Luostarinen

mikkoluostarinen.wordpress.com