• Reetta Neittaanmäki & Erika Weiste: Muistikuvia
  • Reetta Neittaanmäki & Erika Weiste: Muistikuvia
  • Reetta Neittaanmäki & Erika Weiste: Muistikuvia
  • Reetta Neittaanmäki & Erika Weiste: Muistikuvia

Erika Weiste, Reetta Neittaanmäki

Minnesbilder

Pikkujätkä 26.8.-10.9.2017

Reetta Neittaanmäki & Erika Weiste
Minnesbilder
Galleria Huuto Busholmen, Lillbusen
26.8.–10.9.2017

“Minnesbilder” är en installation som består av en animerad film med samma namn och ett assemblage. Konstverken behandlar minnets processer. För projektet har man intervjuat fyra äldre människor med en metod som uppmuntrar deltagarna att fritt berätta sin livshistoria, utan att leda diskussionen mot några teman. Detta erbjuder oss en ärlig och rak syn på det förflutna och ger oss en möjlighet att betrakta hurdana minnen som lever kvar och stannar hos oss genom livet. Föremål är som människors minneskort. Då man ser en docka från barndomen eller en deodorantflaska från tonåren kan en hel del glömda minnen välla fram. Installationen nyttjar sambandet mellan föremål och minnen i skildrandet av de intervjuades historier. “Minnesbilder” lockar åskådaren att försjunka i minnen, lyssna på berättelser och ta reda på hurdana minnen de väcker i en själv.

I skapandet av “Minnesbilder” har man använt animationsteknik (stop-motion med föremål och cut-out) samt videobild. I galleriet Huuto finns det också ett assemblage som sammankopplas med animationen.

Projektet har möjliggjorts med stöd från Suomen kulttuurirahasto, Centret för konstfrämjande, AVEK Centralen för audiovisuell kultur och KulturEsbo.

Reetta Neittaanmäki (f. 1974) bor i Helsingfors och arbetar som frilansare i olika animationsprojekt. Reetta utexaminerades från Åbo Konstakademi år 2001 och från Aalto-universitets konstindustriella högskola år 2011 som konstmagister. Hon är medlem i andelslaget Animaatiokopla. Reetta är intresserad av animation som konstform eftersom den erbjuder en möjlighet att framställa världen ur ett annat perspektiv och leka med olika visuella tekniker och stilar.

Erika Weiste (f. 1981) är animationskonstnär från Helsingfors. Hon arbetar som frilansare i olika konstnärliga och kommersiella projekt samt i sina egna projekt inom animation, målarkonst och illustrering. Erika utexaminerades från Edinburgh College of Art år 2008. Hon är fascinerad av hur konstarter är anknytna till varandra, och tar gärna tillfället i akt att passera gränsen mellan olika former av konst.

För ytterligare information kontakta:

Reetta Neittaanmäki
reetta.neittaanmaki(at)gmail.com
Erika Weiste
ericaweiste(at)gmail.com