• Reetta Neittaanmäki & Erika Weiste: Muistikuvia
  • Reetta Neittaanmäki & Erika Weiste: Muistikuvia
  • Reetta Neittaanmäki & Erika Weiste: Muistikuvia
  • Reetta Neittaanmäki & Erika Weiste: Muistikuvia

Erika Weiste, Reetta Neittaanmäki

Muistikuvia

Pikkujätkä 26.8.-10.9.2017

Reetta Neittaanmäki & Erika Weiste
Muistikuvia
Galleria Huuto Jätkäsaari, Pikkujätkä
26.8.–10.9.2017

“Muistikuvia” on installaatio, joka koostuu samannimisestä animaatiodokumentista sekä esinekollaasista. Ne tutkivat muistin prosesseja. Projektia varten on haastateltu neljää ikäihmistä käyttäen hyväksi haastattelutekniikkaa, jossa osallistujia pyydetään kertomaan elämäntarinansa vapaasti, ilman johdattelua mihinkään aiheisiin tai teemoihin. Tämä antaa meille rehellisen ja suoran näkökulman menneisyyteemme sekä mahdollisuuden tutkia, millaiset muistot jäävät elämään ja pysyvät mielissämme läpi elämän. Esineet ovat kuin muistikortteja ihmisille. Kun poimii käteensä nuken lapsuudesta tai deodoranttipullon teinivuosilta, mieleen voi tulvahtaa koko joukko unohtuneita muistoja. Installaatio hyödyntää tätä esineiden ja muistojen välistä sidettä haastateltujen muistojen kuvaamisessa. Muistikuvia kutsuu katsojan uppoamaan muisteloihin, kuuntelemaan tarinoita ja ottamaan selvää, minkälaisia muistoja ne itsessä herättävät.

Muistikuvia on toteutettu käyttämällä stop motion -esineanimaatiota, pala-animaatiota ja videokuvaa. Huudossa nähdään lisäksi myös animaatioon liittyvä esinekollaasi.

Teos on toteutettu Suomen Kulttuurirahaston, Taiteen edistämiskeskuksen, AVEK:in ja KulttuuriEspoon tuella.

Reetta Neittaanmäki (s.1974) asuu Helsingissä ja työskentelee freelancerina erilaisissa animaatioprojekteissa. Reetta on valmistunut Turun taideakatemiasta vuonna 2001, sekä Aalto-yliopiston taideteollisesta korkeakoulusta taiteiden maisteriksi vuonna 2011. Hän on osuuskunta Animaatiokoplan jäsen. Animaatio taidemuotona kiinnostaa häntä, koska se tarjoaa mahdollisuuden esittää maailma erilaisesta näkökulmasta sekä leikkiä erilaisilla visuaalisilla tekniikoilla ja tyyleillä.

Erika Weiste (s.1981) on helsinkiläinen animaatiotaiteilija, joka työskentelee freelancerina erilaisten taiteellisten, kaupallisten sekä omien animaatio-, maalaus- ja kuvitusprojektiensa parissa. Hän valmistui Edinburgh College of Artista vuonna 2008. Työssään häntä kiehtoo se, miten eri taiteen muodot ovat toisiinsa linkittyneitä, ja hän hyödyntää mielellään tilaisuudet taiteen alojen välisten rajojen ylittämiseen.

Lisätietoja:

Reetta Neittaanmäki
reetta.neittaanmaki(at)gmail.com
Erika Weiste
ericaweiste(at)gmail.com