• Magnus Strandberg
  • Magnus Strandberg: Minneslucka

Magnus Strandberg

Minneslucka

Pikkujätkä 16.9.-1.10.2017

Magnus Strandberg
Minneslucka
Galleria Huuto Jätkäsaari, Pikkujätkä
16.9.-1.10.

Haihtuvista muistoista, katkoista ja käännöksistä – Magnus Strandbergin Minneslucka

Magnus Strandberg jatkaa neljännellä yksityisnäyttelyllään materiaalista tutkimustaan, jossa pääosissa ovat sekä aineeton että ei-materiaalinen. Paradoksilla materiattomasta materiasta Strandberg pyrkii toistuvasti, huolimatta tehtävän mahdottomuudesta, kääntämään kääntämättömän. Taiteellisessa hulluudessa on vankka metodiikka, sillä on kyse jääräpäisestä yrityksestä, joka kertoo lujasta luottamuksesta maailman, muistin ja kokemuksen haurauteen. Paikkasidonnaisen kokemuksen uudentaminen ja sen tuominen uuteen tilaan, ei sen enempää eikä vähempää, on hänen mahdoton tehtävänsä. Mahdottoman tavoittelu on kuitenkin taiteellisesti tärkeää.

Magnus Strandberg on kokeilija, joka kerta toisensa jälkeen testaa ilmaisunsa ja taiteensa rajoja. Hän laajentaa aiemmin näkemättömään ja etsii yhteyksiä asioiden ja ilmiöiden välille. Avautuvan ja edellisen näyttelynsä yhteydessä hän on etsinyt kääntämisen ja näyttelyinstalloinnnin välisiä yhteyksiä, minkä seurauksena hän on ollut kiinnostunut siitä, voiko kääntämättömän kääntää? Mitä tapahtuu muistojen haalistuessa? Katoavatko ne vai muuttavatko ne muotoaan entistä fantasianomaisimmiksi? Taiteilija on lausunut näyttelysarjaansa motivoivasta perusajatuksesta seuraavaa: ”Sillä minkä ajattelin alkuperäisen teoksen sisällöksi on koko ajan vähemmän merkitystä. Yritän enimmäkseen muistaa, miltä tuntui olla näyttelytilassa. Välillä muistelu on epätoivoistakin. En tiedä enää mitä siellä oikeastaan oli ja mitä kulunut aika saa minut muistamaan yrittäessäni muistaa. Toki näyttely käsittelee menetystä, sillä Muistikatko on menetys. Mutta samanaikaisesti kieltäydyn uskomasta, että valmistamani teos voisi vain kadota jäljettömiin. Itse asiassa uskon, että tämä koskee mitä tahansa tapahtumia.”

Kääntäminen on mukana myös näyttelyn nimessä. Se on Minneslucka, ei muistikatko tai blackout, vaan Minneslucka. Strandbergin mukaan sekä suomen että englannin sanasta puuttuu lucka, tyhjä tila tai välitila, mutta myös kurkistusaukko tai jonnekin vievä portti. Nämä puuttuvat muistikatkosta ja blackoutista, mutta ne hiipivät mukaan aina kun muistamme Minnesluckanin. Nimi häilyy taustalla kuin näyttelytilassa kohtaamamme animaatio aiemmasta näyttelystä, jonka jäljet heijastuvat osittain projisointipinnastaan. Muutoin vallitsee hämäryys ja vie muistojen ja kokemusten äärelle, jonne ei kuitenkaan ole varmaa ja lopullista pääsyä.

Magnus Strandberg on helsinkiläinen kuvataiteilija ja kääntäjä. Hän on valmistunut Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta vuonna 2015.

FT Juha-Heikki Tihinen

Näyttelyä ovat tukeneet Konstsamfundet ja Svenska kulturfonden.

Lisätietoja antaa Magnus Strandberg:
m.h.strandberg(at)gmail.com
0443605284