• Sold, 2013, Kromogeeninen värivedos / hand C-type, 55 x 75cm, ed. 1/3 (+2 a.p.)
  • Viewing Platform, 2014, Kromogeeninen värivedos / hand C-type, 107 x 136cm, ed. 1/3 (+2 a.p.)

Minna Pöllänen

NATURE TRAIL

Jätkä 1 29.5.-15.6.2014

MINNA PÖLLÄNEN
NATURE TRAIL
Galleria Huuto Jätkäsaari 1
29.5 – 15.6.2014

Kristi himmelsfärds dag, torsdag 29.5., öppet kl. 12-17, välkommen!

Landscape is an exhausted medium, no longer viable as a mode of artistic expression.
Like life landscape is boring; we must not say so.

W.J.T. Mitchell: Landscape and Power

Konstnären Minna Pöllänen (f.1980) arbetar med fotografi och platsspecifika verk, i vilka relationen mellan de här två arbetsmetoderna också observeras. Tematiken som förenar verken fokuserar på landskapsupplevelser och olika fördomar och strukturer i samband med den omgivande miljön.

Galleria Huuto visar Pöllänens konstverk Nature Trail (2012-2014) där olika sätt att uppleva och se landskap observeras och ifrågasätts. Platsspecifika ingripanden i skogen är centrala för verken. Pöllänens konstruktioner, som består av överskott av industriellt trädmaterial och vanlig verktyg imiterar med deras form hjälpmedel som är typiska för landskapturism – till exempel utsiktsplatser och vägskyltar, samt stigar och leder som anlagts i landskapet.

I fotografierna kan man enbart se ett begränsat lanskap. Fokus är ofta på till synes meningslösa detaljer; landskapen är här inte sublima vyer, istället fungerar de som en bakgrund för Pöllänens konstruktioner. Som en motsats till för en direkt representation av lanskap, fokuserar fotografierna här på observationer av mönster runt hur landskap upplevs och kommersialiseras: Vad är det som bestämmer vad som uppfattas som ett idealt landskap och hur det bör betraktas? Vilken roll har åskådaren och dennes blick i detta samspel? Finns det en potential i det vardagliga landskapet och dess “uttråkning” för att se och behandla vår omgivning på ett mer konstruktiv sätt?

Minna Pöllänen bor och arbetar i Helsingfors och London. Pöllänens verk har visats i både separat- och grupputställningar i Finland och utomlands, bland annat på Mänttä Art Festival (2013), Yinka Shonibare Guest Project (2014) och The Photographers’ Gallery (2012) i London, i A.I.R. Gallery och Brooklyn Bridge Park i New York (2013), på utställningen De Unga 2011 i Helsingfors Konsthall, på Format-fotofestival i Derby (2013) och Galerie Les Territoires i Montreal (2011, 2012).

Tack till: Centret för konstfrämjande/Statens fotokonstkomission och Kone Foundation

För mer information besök: www.minnapollanen.com / minna(at)minnapollanen.com