• Emilia Ukkonen

Emilia Ukkonen

Neds berättelse

Huuto IV 1.2.-24.2.2019

Emilia Ukkonen
NEDS BERÄTTELSE
1.2.-24.2.2019

Det här är berättelsen om katten Ned, vars liv på många sätt var ovanligt. Ned kom från en papplåda i ett varuhus i Tokyo, och tog sig till Förenta staterna. Sedermera har katten rest sträckan mellan Förenta staterna och Japan åtminstone två, kanske till och med fyra gånger. Mannen som Ned hamnade hos ville inte ens ha honom, och försökte många gånger ge bort katten. Neds tid med andra människor blev alltid kort och tragisk, och förr eller senare återvände han obevekligen till sin motvilliga ägare.

Neds berättelse är ett enkanaligt videoverk som baserar sig på verkliga händelser. I sitt verk försöker bildkonstnären Emilia Ukkonen (f. 1983) behandla livets tragikomiska sidor, och bevara de berättelser som glöms bort eller i annat fall skulle förbli oupptäckta.

Ukkonen utexaminerades från Bildkonstakademin i Helsingfors år 2008. Sedan dess har hon levt nomadliv i Europas och Förenta staternas metropoler. Ukkonen arbetar i första hand med rörlig bild, men känner sig också hemma med andra tekniker. Ukkonen samarbetar med sin make Alex Fleischer, som framträder i många av hennes verk. Ukkonens verk har visats både i Finland och utomlands, till exempel i Marion de Cannière i Antwerpen, Rotterdams filmfestival, Impakt-festivalen i Utrecht, Biennalen i Prag, Helsingfors konsthall, Museet för nutidskonst Kiasma, Designmuseet i Helsingfors och Kuntsi museum för modern konst i Vasa.

Ytterligare information:
Emilia Ukkonen
emilia.ukkonen.projects(at)gmail.com,
www.emiliaukkonen.fi