• Oooooooh-kutsari

Galleria Huudon 20-vuotisjuhlanäyttely

Oooooooh! Huutos 20-årsjubileumsutställning

Huuto I

Oooooooh!
Galleria Huutos 20-årsjubileumsutställning
10.–31.12.2022

Galleria Huuto inledde sin utställningsverksamhet 2002 i Femkanten i Helsingfors. Efter många konstfyllda år och olika skeden finns galleriet nu på en innergård i Kampen, på Kalevagatan 43.
Projektet föddes ur gemenskap, konstnärlig experimentlusta och mångformighet. Det som i tiderna drogs igång av 25 unga konstnärer har så småningom blivit Finlands största konstnärsdrivna galleri med sammanlagt 140 medlemmar. I galleriet ordnas årligen 50 utställningar, vilket innebär att Galleria Huuto till volymen är den största aktören på Helsingfors konstfält.

För att fira sin 20-åriga resa samlar Galleria Huuto ett rikligt och läckert utbud på verk av medlemskonstnärerna. Jubileumsutställningen Oooooooh! är överraskande och exceptionellt mångsidig, vilket är helt i linje med den utställningspolitik som Galleria Huuto värnar om. Konstnärliga alster från stort till smått är representerade.
Under utställningen fördubblar Huuto sin galleriyta. Förutom de ordinarie utrymmena har galleriet tagit flera rum på husets tredje våning i bruk.

Vernissagen ordnas fredagen 9.12 kl. 17.00 – 20.00. På programmet står bl.a. Huutomedlemmarnas vernissagekör under ledning av Tellervo Kalleinen, Pasi Autios och Saku Koistinens Fågeldisko-performance*, en poesiföreställning av Maimu Brushwood** och DJ-s Duo Duras Duras.

* I mediakonstnären Pasi Autios och danskonstnären Saku Koistinens Fågeldisko dansar man till takterna av ”kvitterbeat”. Autio har förvandlat fåglarnas sång till rytmiska, minimalistiska och psykedeliska ”diskolåtar”. Med utgångspunkt i fåglarnas kroppsspråk har Koistinen utarbetat dansrörelser till låtarna. Dessutom handleder han besökare som deltar i Fågeldiskot.

** Dragpoeten Maimu Brushwood f. Huolirinta är bildkonstnären Timo Tähkänens alter ego som älskar konst och försöker läka världen med sina dikter.
Söndagen 18.12 kl. 13.00 – 14.30 leder Maimu Brushwood f. Huolirinta en rundtur och inviger oss i jubileumsutställningens mysterier.

Utställningen stöds av Helsingfors stad, Oskar Öflunds Stiftelse och Centret för konstfrämjande.
Vernissagen sponsras av Olvi, Smilco´s, The Gutsy Captain Company och Olutposti.
Tack för alla stödare!

Följ:

https://www.instagram.com/galleriahuuto/
https://www.facebook.com/GalleriaHuuto/