• Päivi Allonen, Galleria Huuto
  • Päivi Allonen: En nähnyt sitä kunnolla, 2020, akryyli ja nylon kankaalle, 20 x 40 cm
  • Päivi Allonen: Jonain toisena päivänä, 2021, akryyli ja nylon kankaalle, 160 x 110 cm
  • Päivi Allonen: Salainen tapaaminen, 2020, akryyli ja nylon kankaalle, 50 x 40 cm
  • Päivi Allonen: Vaihtoehtoinen järjestely, 2021, kollaasi kankaalle, 34 x 27cm
  • Päivi Allonen: Maiseman jatkopala, 2020, kollaasi kankaalle, 34 x 60 cm
  • Päivi Allonen: Ehdotuksia
  • Päivi Allonen: Jonain toisena päivänä
  • Päivi Allonen: It May Cover You too
  • Päivi Allonen: It May Cover You too
  • Päivi Allonen: Sitten alkoi sade

Päivi Allonen

It May Cover You too

Huuto II 5.3.-28.3.2021

Päivi Allonen
It May Cover You too
5.-28.3.2021

I mina verk behandlar jag närvarons och frånvarons tematik. Jag fäster tyg och pappersremsor på målningens yta. De hindrar blicken, skyddar det som finns och bevarar hemligheter. Jag låter verket breda ut sig utanför den bekanta bildytan och avleder samtidigt uppmärksamheten från de täckta ytorna. Jag lockar betraktaren in på ett sidospår, väcker entusiasm över en rest, ett överskott.

————————————————————————————————————————

I Päivi Allonens nya verk har den tvådimensionella ytan blivit tredimensionell och rektangeln har gett efter för andra former. Penseldragen, de tunna linjerna i spänd nylon och det tjocka papprets rivna kanter är måleriska element, även om de tekniskt sett är delar av ett collage. Allonen arbetar skickligt med olika avstånd. Också i de nästan helt abstrakta målningarna kan blicken fokusera både nära och fjärran. Kompositionen är gjord i många lager, vilket erbjuder betraktaren ständigt nya perspektiv. Verkets rytm varierar enligt hur blicken fokuserar.

Ytelementen har gjort Allonens visuella uttryck friare. Den genomskinliga svarta nylonen påminner överraskande mycket om konstnärens penseldrag, men som material är den svårare att kontrollera. Valörskiftningarna som uppstår när materialet töjs ut är intressanta och uttrycker en spännande skörhet. Betraktaren är medveten om att den lättaste beröring av verkets yta skulle förändra kompositionen.

Allonen har inte helt övergett landskapet. Det syns fortfarande bakom de abstrakta kompositionerna, som en slags urbild och ett ursprung till allting. Hennes landskap har alltid rört sig mellan makro- och mikronivå. Ibland betraktar vi växternas yta med mikroskop, ibland befinner vi oss på en bergstopp och tittar ner i dalen. Allt mer har det blivit så att båda nivåerna visar sig samtidigt i samma verk.

Veikko Halmetoja, curator

————————————————————————————————————————

Päivi Allonen är en bildkonstnär som bor och arbetar i Vanda. Hennes förra separatutställning var på våren 2019 i galleri ARTag i Helsingfors.

Utställningen och konstnärens arbete stöds av Centret för konstfrämjande och Vanda stads kultursektor.

Ytterligare information:
Päivi Allonen
paivi.allonen(a)gmail.com
+358 40 8322384

www.paiviallonen.fi
www.instagram.com/paiviallonen