• Klementsen & Tårnesvik
  • Klementsen & Tårnesvik
  • Klementsen & Tårnesvik

FRED IVAR KLEMENTSEN, KIRSTIN TÅRNESVIK

PHOTOGRAPHY & PHOTOGRAPHY

Viiskulma 6.2-17.2.2008

6.2. saamelaisten kansallispäivänä avautuu Galleria Huuto Viiskulmassa kutsunäyttely, jossa saamelaiset taiteilijat Fred Ivar Klemetsen sekä Kristin Tårnesvik esittävät teoksiaan..

Fred Ivar Klemetsen (Bergen, Norja) on projektissaan pyrkinyt kuvaamaan maailman kaikkien mantereiden alkuperäiskansoja ja halunnut vangita näiden eroja ja yhtäläisyyksiä. Galleria Huudossa on esillä teos AINU, Japanin ainuista, joita Klemetsen on kuvannut kolmeen otteesseen vuonna 2006. Hän pyrkii kuvissaan mahdollisimman autenttiseen ja kunnioittavaan dokumentaatioon, sekä käsittelemään vähemmistöjen asemaa ja tilannetta maailmassa laajemminkin.

Fred Ivar Klemetsen toimii norjalaisen sanomalehden Bergens Tidende’n valokuvaajana ja on palkittu usein, mm norjalaisella “Vuoden Valokuva” palkinnolla. Hänellä on ollut useita yksityisnäyttelyitä USA:ssa sekä Norjassa ja hänen teoksiaan on useassa museokokoelmassa ympäri maailmaa.

Kristin Tårnesvik (Bergen Norja) käyttää teoksissaan valokuvaa, videota sekä tekstiä.

“Kansallisuus ja kulttuurinen identiteetti ei enää ole pysyvää, vaan muuttuu ja on jatkuvassa liikkessä. Tämä rakentaa, ylläpitää ja muuttaa identiteettiämme ja kertoo keitä olemme ja mihin kuulumme. Projektieni kautta haluan antaa uuden näkökulman, joka kyseenalaistaa kansallisen kuulumisen ja kulttuurisen identiteetin käsitteitä. Haluan teosteni kautta luoda uusia näkökulmia ja uutta ymmärrystä näihin käsitteisiin”.

Galleria Huudossa Tårnesvik esittää teoksen nimeltä Suomi talking, jonka inspiraationa ovat olleet myytit, klischeet, stereotypiat ja ennakkoluulot, sekä se miten nämä vaikuttavat siihen, miten kansoja ja kulttuureita katsotaan ja esitetään.

Kristin Tårnesvikin taide on samalla selkeää ja ristiriitaista, täsmällistä ja epämääräistä, leikkisää ja vakavaa… Tårnesvikin käyttämät lainaukset ja kuvat tunnetuista historiallisista tapahtumista, populaarikulttuurista tai arkisesta elämästä luovat uusia visuaalisia merkityksiä.

Hän tutkii ja kyseenalaistaa mielellään pohjoisia alueita etnisestä, maantieteellisestä ja kansallisen kuulumisen näkökulmasta. Mistä identiteetin >> rakentaminen koostuu? Kuvat kertovat hyvin intensiivisen tarinan siitä miten erilaiset rakenteet kohtaavat kulttuurin sekä ihmisen maisemassa.

Näyttely on Huuto tuotantoa ja näyttely on syntynyt yhteistyössä SDG:n kanssa( Sami Artist Center), Karasjok, Norja jossa 11 taiteilijaa Galleria Huudosta vierailee näyttelyllä HUUTOurism helmi, -ja syyskuussa 2008.