• tres blondes
  • tres blondes
  • tres blondes
  • tres blondes

TRES BLONDES

PUUTARHAN HELMASSA

Viiskulma 28.5.-8.6.2008

tres blondes on kuvataiteilija Annika Dahlsten ja valokuvaaja Milla Eräsaari muodostama työryhmä, joka tekee tarkkailusta taidetta. tres blondesin tutkimia aiheita ovat olleet niin museon rakenteet, virastojen kapulakieli kuin tekijänoikeuskysymykset. Teokset ovat muotoutuneet valokuvainstallaatioiksi, performansseiksi ja tilateoksiksi. tres blondesin töitä on ollut esillä mm. Turun taidemuseossa ja Antwerpenissä, Belgiassa.

Puutarha mielletään pakopaikaksi teknotodellisuutta aidompaan kokemukseen. Kasveja pidetään niiden orgaanisesta luonteesta johtuen vastakohtana koneelle. Silti puutarha noudattaa omaa järjestelmäänsä; toimiakseen ihmisen haluamalla tavalla se on otettava haltuun. Kotipuutarhassa kiteytyy tietty tehokkuuden ajatus: joko keittiöpuutarhan on oltava tuottava tai vastakohtaisesti kukkapuutarhan visuaalisesti hämmästyttävä. Kaupunkipuutarhat pysyvät tiukassa kontrollissa; hallitsematon puutarha on yhteisön kauhistus.

tres blondesin näyttelyssä Puutarhan helmassa puutarhabyrokraatin arki ja haaveet kohtaavat. tres blondes tutkii hallittua, taksonomiseen järjestelmään luokiteltua kasvitarhaa, jossa yksilö katoaa byrokraattiseen systeemiin. tres blondes analysoi muistoja ja muistikuvia, joita puutarha herättää ja niitä rajapintoja, joissa kultivoitu tarha ja villi luonto kohtaavat.

Puutarhassa –sarjan värivalokuvissa puutarhabyrokraatit eläytyvät haaveeseen hallitusta paratiisista, jossa esteettinen nautinto koetaan sallituissa, säädyllisissä rajoissa. Kuokkavieras –kuvasarjassa byrokraatin valtaa anarkia säädellyssä muotopuutarhassa. Teoksessa Puutarha-ansa tres blondes esittää kurkistuslaatikoissa haaveen ja käytännön yhteentörmäämisen; aggressiiviseksikin muuttuvan työn, jota unelmoitu lepopaikka vaatii. Kurkistuslaatikko itsessään tekee näkyväksi rajan julkisen ja yksityisen välillä; sääntöihin ja rajoihin perustuvan konkreettisen ja eskapistisen, haaveellisen maailman välillä.

Tervetuloa avajaisiin tiistaina 27.5. klo 18-20!

Lisätietoja:
Annika Dahlsten 040-5171750, annikadahlsten(at)hotmail.com
Milla Eräsaari 050-5501509, millavauhkonen(at)yahoo.co.uk  

Näyttelyä on tukenut Suomen Kulttuurirahaston Uudenmaan rahasto.