• Teemu Kangas

Teemu Kangas

Rasa

Uudenmaankatu 14.2.-25.2.2007

Teemu Kangas
Rasa – maalauksia
Galleria Huuto Uudenmaankatu
14.2.–25.2.2007

Rasa on väljästi määritellen sanskritinkielinen sana tietyille
tuntemuksille, joita taideteos saa aikaan katsojassaan. Rasa on
Intialaisten ajanlaskumme alussa kehittämä esteettinen teoria. Se on tunne-estetiikkaa, joka ei sijaitse taiteilijassa tai hänen
valmistamissaan objekteissa, vaan katsojassa.

Taiteessani olen pyrkinyt yhdistelemään länsimaisen abstraktin taiteen ja perinteisten Aasialaisten kuvataiteiden keinoja niin teknisesti kuin sisällöllisestikin. Teokseni olen jättänyt usein nimettömiksi tai nimennyt ne samankaltaisesti, koska haluan katsojan tulkitsevan teoksia mahdollisimman oma-aloitteisesti.

Olen kiinnostuneempi kuvan kyvystä vaikuttaa katsojaansa kuin vaikkapa teoksen ominaisuuksista teoksena ja sen suhteesta muuhun taiteeseen ja itseensä. Taide siis virtaa takaisin elämään, jos se sieltä koskaan on edes poistunutkaan. Abstraktio on eräs kuvataiteen ilmaisumuodoista ja mielestäni erityisen sopiva meditatiivisen ja elämänkatsomuksellisen taiteen kuvakieleksi. En näe ongelmaa siinä että teokseni päätyvät somisteeksi seinälle tai ovat kauppatavaraa. Jos taulu saa seinältä katsojansa edes hetkeksi pysähtymään ja vaikkapa miettimään tätä maailmaa ja todellisuutta, on se jo toteuttanut tehtävänsä. Kuinka taidetta voisi näin enää pitää täysin hyödyttömänä?

Kiitän Suomenkulttuurirahaston Pirkanmaan maakuntarahastoa tuestaan.

Lisätietoja: Teemu Kangas 040 717 5301, etunimi.sukunimi(at)tehdasry.fi,
www.tehdasry.fi/jasenet/teemu.htm