• Riikka Wesamaa, tempera kankaalle, 110x210 cm
  • Riikka Wesamaa, tempera kankaalle, 110x210 cm

Riikka Wesamaa

Maalauksia

Huuto III 12.11.-5.12.2021

Riikka Wesamaa
Maalauksia
12.11.-5.12.2021

”Maalaus on runo, jolla on muoto.”
Guo Xi: Metsien ja virtojen ylevä viesti, s. 14, 58

Tuli ilta, enkä voinut lähteä. En voinut kirjoittaa kirjettä. Pelkäsin. Ilmassa oli vettä ja se leijui ohuina pilvinä editseni. Takana vuori vaihtoi väriä. Tuli hämärää. Sisällä oli hiljaista ja tyhjää.

Oikeastaan en halunnut olla sisällä. Halusin kävellä, leijua avaruudessa, haukata ilmaa. Ensin piti kuitenkin nukkua, ajatella ajatukset, uneksia. Niin kuin uni vuonosta, joka oli syvemmällä kuin meri.

En tiennyt kuinka paljon aikaa oli kulunut. Kaukana värähteli. Se ei ollut ääni. Se oli jokin, joka liikkui sykäyksin. Tuli lähemmäs ja loittoni. Se oli seitinohuella ontolla langalla kiinni ruumiissani, sydämessäni, silmässäni, sormissani. Tuota näkymätöntä käytävää pitkin kulkivat viestit sieltä minulle ja minulta sinne.

Maalauksessani ajattelen jotakin hiljaista, joka on meissä kaikissa. Olen havainnoinut valoa, värejä ja luonnonmuotoja suurissa maisemissa. Piirtäminen ulkona on ollut yksi lähtökohta. Luonnonmaisemien samanaikaisessa abstraktiudessa ja ruumiillisuudessa on konkreettista mystiikkaa, joka inspiroi taiteellista työtäni.
Käytän maalauksessa temperatekniikkaa, jossa maalin sideaineena on kananmunan keltuainen. Maalin yksinkertainen rakenne – keltuainen, vettä ja väripigmentti -, ja värivoima tukevat pyrkimyksiäni maalauksessa. Tavoittelen vähäeleisyyttä ja ajattelen värin sisäistä säteilyä. Työskentelyssä on merkityksellistä läsnäolo ja kosketuksen tuntu.

Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus.
Lämmin kiitos myös: Nordisk Kunstnarsenter Dale.

Riikka Wesamaa (s.1970) on helsinkiläinen taidemaalari. Wesamaa on valmistunut Vapaasta Taidekoulusta 1996. Hän on opiskellut myös myös Teknillisessä korkeakoulussa (1992-1997), Kungliga Konsthögskolanissa (1999-2000) sekä Aalto-yliopistossa (TaM 2014). Teoksia on ollut esillä yksityisnäyttelyissä vuodesta 1995 lähtien mm. Galleria Beckerissä Jyväskylässä (2021), galleria Saskiassa Tampereella (2017), Porvoon Taidehallissa (2015), Huuto gallerioissa Uudenmaankadulla ja Jätkäsaaressa (2011, 2015) sekä Taidemaalariliiton galleriassa Helsingissä (2001, 2005). Wesamaa on osallistunut useisiin yhteis- ja ryhmänäyttelyihin sekä koti- että ulkomailla. Hänen teoksiaan on Sara Hildenin, Valtion Taideteostoimikunnan ja Suomen Taideyhdistyksen kokoelmissa.