• Riikka Wesamaa, tempera kankaalle, 110x210 cm
  • Riikka Wesamaa, tempera kankaalle, 110x210 cm

Riikka Wesamaa

Målningar

Huuto III 12.11.-5.12.2021

Riikka Wesamaa
Målningar
12.11.-5.12.2021

”Målningen är en dikt som har form.”
Guo Xi: Metsien ja virtojen ylevä viesti, s. 14, 58

Kvällen kom, och jag kunde inte ge mig av. Jag kunde inte skriva brev. Jag var rädd. Luften var fylld av vatten, tunna moln som svävade framför mig. I fjärran bytte berget färg. Skymningen föll. Inne var det tyst och tomt.

Egentligen ville jag inte vara inomhus. Jag ville gå, sväva i rymden, ta en nypa luft. Först var jag ändå tvungen att sova, tänka tankarna, drömma. Som i drömmen om fjorden som var lägre ner än havet.

Jag visste inte hur mycket tid som hade gått. Långt borta vibrerade någonting. Det var inte ett ljud. Det var någonting som med en pulserande rörelse kom närmare, för att sedan avlägsna sig. Med en florstunn ihålig tråd satt det fast i min kropp, mitt hjärta, mitt öga, mina fingrar. Genom denna osynliga gång rörde sig meddelandena till mig, och från mig tillbaka.

I mina målningar behandlar jag den tystnad som finns i oss alla. Jag har iakttagit ljus, färger och naturens former i vida landskap. Att teckna utomhus har varit en utgångspunkt. När det abstrakta och kroppsliga möts i naturens landskap uppstår en konkret mystik som inspirerar mitt konstnärliga arbete. Jag målar med tempera och använder äggula som bindemedel. Målarfärgens enkla uppbyggnad – gula, vatten och pigment – samt färgens styrka stöder mig i min strävan som målare. Jag eftersträvar enkelhet och tänker på färgens utstrålning. Närvaro och känslan av beröring är betydelsefulla delar av arbetet.

Utställningen har fått stöd av Centret för konstfrämjande.
Ett varmt tack till Nordisk Kunstnarsenter Dale.

Riikka Wesamaa (f.1970) är en bildkonstnär från Helsingfors. Wesamaa har utexaminerats från Fria Konstskolan 1996. Hon har också studerat i Tekniska högskolan (1992-1997), Kungliga Konsthögskolan (1999-2000) och Aalto-universitetet (KoM 2014). Wesamaa har haft separatutställningar sedan 1995, till exempel i Galleria Becker i Jyväskylä (2021), Galleria Saskia i Tammerfors (2017), Borgå Konsthall (2015), Galleria Huuto på Nylandsgatan och på Busholmen (2011, 2015) samt Målarförbundets galleri i Helsingfors (2001, 2005). Hon har deltagit i flera sam- och grupputställningar i Finland och utomlands. Hennes verk finns i Sara Hildéns, Statens konstverkskommissions och Finska Konstföreningens samlingar.