• Rita Jokiranta, Without Them We Love
  • Rita Jokiranta, Without Them We Love
  • Rita Jokiranta, Without Them We Love
  • Rita Jokiranta: Without Them We Love, installaatio
  • Rita Jokiranta: Without Them We Love, installaatio

Rita Jokiranta

Without Them We Love

Huuto III 10.2.-5.3.2023

Rita Jokiranta
Without Them We Love
10.2.-5.3.2023

Videoinstallaatio Without Them We Love on visuaalinen runo, joka on syntynyt osittain taiteilijan henkilökohtaisista menetyksen, surun ja kaipauksen tunteista sekä toisaalta kysymyksestä, miten voimme elää ilman heitä, joita rakastamme. Miten voimme jatkaa, kun ympäröivä maisema näyttäytyy ahdistavan kauniina, mutta ilo sen yhdessä kokemisesta on kadonnut. Jossakin versoo silti lohduttava toivo ja uusi alku.

Teos on kuvattu ranskalaisessa pikkukylässä kahden pandemiatalven harmaimpina kuukausina. Yhtenäisen kokonaisuuden muodostavan installaation keskiössä on tulviva joki, jota seurataan päiväkirjamaisesti sään, valon ja ajankohdan vaihdellessa. Pienemmissä projisoinneissa vuorottelevat lähikuvat virtaavasta vedestä ja heijastumista sekä talvisen ankeat kasvit ja muut yksityiskohdat. Tulkinta – jos sitä tarvitaan – jätetään katsojalle, joka voi peilata symbolisessa kuvavirrassa omia ajatuksiaan ja tunteitaan.

Teostiedot: monikanavainen videoinstallaatio, 4K video 16:9, 15:55 min, loop, äänimaailma, johon sisältyy ranskalaisen säveltäjän Gabriel Faurén pianoteos Nocturne No. 11 in F! minor, Op. 104/1 (1913), esittäjänä Chris Breemer (www.pianosociety.com).

Rita Jokiranta on mediataiteilija, joka käyttää taiteellisessa työskentelyssään enimmäkseen liikkuvaa kuvaa ja valokuvaa. Viime vuosina hän on tehnyt lähinnä kokeellisia monikanavaisia videoinstallaatioita sekä suuria ulkoprojisointeja. Aiheet ovat vaihdelleet migraatiosta ilmastokriisiin ja mereen tai dynamiikkaan kuvan, tulkinnan ja tapahtuman välillä. Hänen teoksiaan on esitetty niin yksityis- kuin ryhmänäyttelyissä Suomessa ja muualla Euroopassa sekä Pohjois-Amerikassa.

Kiitos
Ålands kulturdelegation ja Stiftelsen Grez-sur-Loing

Installaation tekniikasta vastaa Jorma Saarikko/ProAV Art Oy.

Yhteystiedot
Rita Jokiranta
ritajokiranta(a)gmail.com
+358 400 722 669
www.ritajokiranta.com
instagram (a)ritajokiranta