• Roma Auskalnyte, Huuto
  • Roma Auskalnyte: Admiring the landscape
  • Roma Auskalnyte: Installation in progress
  • Roma Auskalnyte: Performance Preview
  • Roma Auskalnyte, Installation detail
  • Roma Auskalnyte, Installation view
  • Roma Auskalnyte, Video documentation view

Roma Auskalnyte

Abstract landscape

Huuto IV 21.8.-13.9.2020

Roma Auskalnyte
Abstract landscape
21.8. – 13.9.2020

Vi ordnar ingen vernissage p.g.a. coronavirusepidemin.

Det som vi inte ser är alltid det som fascinerar oss mest.” I den interdisciplinära konstnären Roma Auskalnytes videoperformance reflekteras någonting under hennes klänning i en spe-gel. Om vyn aldrig blir avslöjat, endast beskrivningen finns?

”EN BESKRIVNING AV ETT ABSTRAKT LANDSKAP:
EN KROPP I ETT RUM, OMGIVEN AV ÖGON.
INGA GRÄNSER ELLER RIKTNINGAR. EN FRI FORM.”

Claude-spegeln fick sitt namn av en landskapsmålare som levde på 1600-talet. Den kallas också för svart spegel. Instrumentet förenklar landskapets färger och former. ”Du ser aldrig en tydlig bild i den svarta spegeln, utan en abstraktion: en abstrakt form som nästan är tan-ken om dig själv…” Roma

Roma Auskalnyte (1988, Silute, Litauen) är en interdisciplinär konstnär som bor och arbetar i Helsingfors. Hon använder kroppen och dess ”köttighet” som material i sin grafik. Gesternas betydelser, arbetstiden och upprepningen finns alltid gömd i det slutliga trycket. Konstnären inspirerades av dessa processer, vilket ledde till nya, mångtydiga omvandlingar av hennes idéer. Hon analyserar kroppen och dess yta, det vill säga möjligheterna att arbeta med och på kroppen. Roma är benägen att experimentera med olika medier. Hon kan använda sig av grafik, performance och ibland fotografi för att hitta en lämplig form för sina tankar.

Utställningen stöds av Centret för konstfrämjande (Taike).

Roma Auskalnyte
Interdisciplinär konstnär
www.roma-auskalnyte.eu
r.auskalnyte(a)gmail.com