• Rosaliina Paavilainen, teoskuva
  • Paavilainen_AnatomyOfDesire_2
  • Rosaliina Paavilainen: Anatomy Of Desire

Rosaliina Paavilainen

The Anatomy of Desire

Huuto IV 31.8.-24.9.2023

Rosaliina Paavilainen
The Anatomy of Desire
31.8.-24.9.2023

Konstnären är närvarande lör-sön 23-24.9 kl. 12-18.
 
“Det finns inget naturligt sätt att vinna det här spelet.”

”The Anatomy of Desire” är en 12 minuter lång kortfilm. Huvudpersonens liv spårar ur när hon inser att hon belönas för sin ungdom och skönhet, på ett sätt som överträffar alla hennes prestationer. Huvudpersonen försöker hitta en tidsmaskin till sitt liv, och dras samtidigt allt djupare in i de patriarkala skönhetsritualerna då hon bygger upp sin identitet och lycka kring sitt utseende.

Filmen avslöjar skönhetsvårdens dåliga och dolda sidor som ofta inte syns i de förskönade uppdateringarna på sociala medier, eller stannar mellan skönhetsproffsen och deras kunder. Verket visar vad strävan efter perfektion kräver – tid, smärta och blod.

Rosaliina Paavilainen (f. 1993) är en bildkonstnär och regissör som huvudsakligen arbetar med dokumentär och experimentell film. I sina verk har hon behandlat svåra familjerelationer, beroende, otrogenhet och dödsfruktan. Paavilainens utgångspunkt är ofta människans sinne, känslor och handlingar, som hon reflekterar över och kritiskt granskar.

Paavilainen avlade bildkonstmagisterexamen vid Konstuniversitetets Bildkonstakademis tid och rum -avdelning 2022. Hennes videoverk har under de senaste åren visats både på utställningar och festivaler: Docpoint i Helsingfors (2021), Mänttä bildkonstveckor (2021), reGeneration4 i Musée de l’Elysée i Lausanne (2020) och De Unga i Helsingfors Konsthall (2019). Under sommaren 2023 deltog Paavilainen i det internationella mentorprogrammet i Saaren Kartano, som The Wapping Project och Konestiftelsen tillsamman producerade.

Verket har skapats med stöd av Centret för konstfrämjande och Suomen Kulttuurirahasto.

www.rosaliinapaavilainen.com
Instagram: @rosaliinapaavilainen