• SHY

Christian Yakowlef, PETRI SAARIKKO, SASHA HUBER

Saarikko-Huber-Yakowlef

Viiskulma 16.6.-27.6.2004

SHY-näyttely koostuu kolmen itsenäisen taiteilijan valokuvista ja
maalauksista: Petri Saarikko (s. 1973), Sasha Huber (s. 1975) ja Christian Yakowlef (s. 1972).

Saarikolta on esillä on kahdenlaisia kuvia: hirviöitä ja tyhjiä ruutuja.
Hirviöt resonoivat luonnollisen ja luonnottoman rajalla. Tyhjät ruudut ovat kontrasti hirviöiden olemukselle ja osa muotinäytöksiä heijastelevaa tilan muisti-instaallaatioprojektia. Kuvat liittyvät epäsuorasti toisiinsa: hirviöt heijastavat kauhua ja rumuutta kun taas tyhjät ruudut on luotu alunperin peiliksi muodin ja kauneuden maailmaan.

Huber on tuottanut näyttelyyn kolme suurikokoista muotokuvaa jotka
ilmentävät hänen haitilaisia juuriaan. Muotokuvissa esiintyy löytöretkeilijä Christopher Columbus ja haitilaiset diktaattorit Francois ”Papa Doc” Duvalier sekä hänen poikansa Jean-Claude ”Baby Doc” Duvalier. Kaikki heistä tuhosivat Karibialaista ihmiselämää. Muotokuvat on tuotettu hylätyille puulevyille niittipyssyllä ampumalla ja ilmenevät tuhansien niittien muodostamina konkreettisina kuvaveistoksina.

Yakowlef on kuvannut sarjan 0 dB. Äänettömiä tapahtumia, joissa on aavistus tuntemattomasta. Jännitteisiä tiloja, jotka pyrkivät pois tasapainosta – liikkeeseen, joka johtaa muutokseen. Ne ovat kuvallisia tutkimuksia painovoimasta ja keskipakoisvoimasta, valon suodattumisesta ja lämpötilan jyrkästä vaihtelusta.

SHY-kollektiivi on tehnyt yhteistyötä vuodesta 2002 lähtien kuvan, taiteen ja muotoilun välimaastossa. Kollektiivin koti on Suomen maaperällä, joskin jäsenten juuret ulottuvat Suomeen, Venäjälle, Sveitsiin ja Haitiin.

http://www.s-h-y.org

SAARIKKO petri(at)s-h-y.org
HUBER sasha(at)s-h-y.org
YAKOWLEF christian(at)s-h-y.org

Kiitos: Taiteen Keskustoimikunta, Bea finland, Kari Honka – Kanavan Paja, Harri Sjöberg – Café Engel, Arto Sillanpää & teemu Mäntylä, Luonnontieteellinen keskusmuseo