• Kira Leskinen: Candor
  • Kira Lehtinen: Sabroso
  • Kira Leskinen: Candor
  • Kira Lehtinen: Sabroso
  • Kira Lehtinen: Sabroso
  • Kira Lehtinen: Sabroso
  • Kira Lehtinen: Sabroso
  • Kira Lehtinen: Sabroso

Kira Leskinen

Sabroso

Uudenmaankatu 8.3.-26.3.2017

Kira Leskinen
Sabroso
Galleria Huuto Uudenmaankatu
8.3.-26.3.2017

Kira Leskisen näyttely Sabroso koostuu tasoskannerilla toteutetusta teossarjasta. Englanniksi tekniikka tunnetaan termillä scanography, joka tarkoittaa tasoskannerilla luotua taidetta.

Kollaasimaisen työskentelyprosessin kautta luoduissa teoksissa värit ovat pääosassa. Vahva punainen puskee kohti, keltainen on tyyni, musta etääntyy. Olennaista on muotojen selkeys. Sarjan ilmaisulliset vaikutteet ammentuvat muun muassa Ellsworth Kellyn ja Carmen Herreran yksinkertaisen iskevästä väri- ja muotokielestä sekä Wassily Kandinskyn ajatuksista koskien abstraktin taiteen ja musiikin välistä yhteyttä. Miten hiljaisuuden, toiston, rytmin ja improvisaation käsitteet taipuvat kuvalliseen muotoon?

Teosten raakamateriaalina ovat toimineet eri väriset paperit ja pahvit, joista leikatuilla tai revityillä muodoilla Leskinen on luonnostellut teokset suoraan skannerin lasitasolle. Tältä osin työskentelyprosessi tuo mieleen perinteisen pimiötyöskentelyn keinoin valokuvapaperille toteutetut fotogrammit. Lopullisen muotonsa ja luonteensa Leskisen työt löytävät kuitenkin vasta skannausvaiheen aikana tapahtuvan liikkeen kautta. Liike mahdollistaa digitaalisten vääristymien ja poikkeamien synnyn kuvaan.

Keskeisellä sijalla teoksissa on visuaalisten ja auditiivisten aistikokemusten sekoittuminen eli synestesia. Tämä tulee esille teosnimien kautta, jotka herättävät, ei vain katsomaan, vaan myös kuuntelemaan, miltä kukin teos kuulostaa. Teosnimet on poimittu vapaasti eri kielistä selailemalla muun muassa turkin, espanjan ja vironkielisiä sanakirjoja. Sanojen sisältämien merkitysten sijaan ratkaisevaa on se, miltä sanat kuulostavat korvissa tai tuntuvat kielenpäällä. Mikäli sopivaa sanaa ei tule vastaan, Leskinen yhdistelee sanoja, tavuja ja äänteitä kunnes kukin teos on löytänyt äänteellisen vastineensa.

Live scanography meets Kauranne x Haapoja x illmari

Lauantai-iltana 25.3. klo 18-20 Kira Leskisen yksityisnäyttelyn Galleria
Huuto Uudenmaankadulla valtaa liveskanografia, kaupunkirunous, urbaani
nykykansanmusiikki ja kaupunkiäänitaide. Yhdessä kansanlaulaja Amanda
Kauranteen sekä Mikko H. Haapojan Helsingin reitit -äänimaisemien kanssa
Kira Leskinen toteuttaa tasoskannerilla uusia teoksia eli liveskanografiaa.
Toista albumiaan valmisteleva haapoja & illmari kollektiivi esittää illan
päätteeksi sekä vanhaa että uunituoretta folk-rap -materiaaliaan.

18.00 Amanda Kauranne + Kira Leskinen liveskanografia
18.30 Helsingin reitit feat. illmari
19.00 haapoja & illmari kollektiivi
https://www.facebook.com/events/189031861595896/

Lisätietoja:
Kira Leskinen
+358452664228
kira.leskinen(a)gmail.com
http://helsinkischool.fi/artists/kira-leskinen/