• Kira Leskinen: Vaka
  • Kira Lehtinen: Sabroso
  • Kira Leskinen: Candor
  • Kira Lehtinen: Sabroso
  • Kira Lehtinen: Sabroso
  • Kira Lehtinen: Sabroso
  • Kira Lehtinen: Sabroso
  • Kira Lehtinen: Sabroso

Kira Leskinen

Sabroso

Uudenmaankatu 8.3.-26.3.2017

Kira Leskinen
Sabroso
8.3–26.3.2017
Galleria Huuto Nylandsgatan

Kira Leskinens utställning Sabroso består av en serie konstverk som utförts med hjälp av en skanner. Den engelska termen för denna teknik är scanography, det vill säga konst som skapats med skanner.

Färgerna innehar huvudrollen i utställningens konstverk som skapats genom ett collageaktigt arbetssätt. Rött är en stark färg som tränger sig mot åskådaren, gult uttrycker stillhet, svart har en fjärmande effekt. Ett klart formspråk är det centrala. Seriens uttryckssätt har influerats av bland annat Ellsworth Kellys och Carmen Herreras enkla men slagkraftiga färg- och formspråk samt Wassily Kandinskys tankar om kopplingen mellan den abstrakta konsten och musiken. Hur kan begrepp som tystnad, repetivitet, rytm, och improvisation uttryckas i bild?

Råmaterialet för konstverken har bestått av papper och papp i olika färger som skurits eller rivits sönder varefter Leskinen sammanställt en skiss av konstverken direkt på skannerns glasskiva. Till denna del påminner arbetsprocessen om fotogram som framkallats på fotopapper genom traditionell mörkrumsteknik. Leskinens arbeten får sin slutliga form och karaktär först genom den rörelse som sker under skanningsskedet. Rörelsen gör det möjligt för digitala förvrängningar och avvikelser att uppstå i bilden.
Synestesier, en blandning av visuella och auditiva sinnesförnimmelser, spelar en viktig roll i Kira Leskinens konstverk. Detta kommer fram i konstverkens namn som manar till att inte bara se utan också lyssna till hur varje konstverk låter. Konstverkens namn har fritt plockats från olika språk genom att bland annat bläddra i turkiska, spanska och estniska ordböcker. I stället för ordens egentliga betydelse är det avgörande hur orden låter i dina öron eller hur de känns på tungan. Om Leskinen inte hittar ett lämpligt ord kombinerar hon ord, stavelser och ljud tills varje konstverk hittat sin ljudmässiga motsvarighet.

Närmare information:
Kira Leskinen
+358452664228
kira.leskinen(a)gmail.com
http://helsinkischool.fi/artists/kira-leskinen/