• Saku Kämäräinen: Kuolema, stillkuva installaatioon kuuluvasta videosta
  • Saku Kämäräinen: Kuolema, stillkuva installaatioon kuuluvasta videosta
  • Saku Kämäräinen: Kuolema, stillkuva installaatioon kuuluvasta videosta

Saku Kämäräinen

Kuolema

Huuto IV 8.6.-2.7.2023

Saku Kämäräinen
Kuolema
8.6. – 2.7.2023

KUOLEMA on tunnin mittainen videoteos, jossa soivat kaikki julkaisemattomat kappaleeni kymmenen vuoden ajalta. Olin muutama vuosi sitten vakavasti sairas ja diagnoosin saadessani ensimmäinen ajatukseni oli, mitä kaikille keskeneräisille kappaleilleni tapahtuisi. Jostain syystä yksi suurimmista huolistani tuossa hetkessä oli, että kappaleet jäisivät vain makaamaan kovalevyille ikiajoiksi. Niinpä aloin kehitellä tapaa, jolla voisin “vapauttaa” ne kovalevyiltä. Syntyi teos, jossa käydään läpi kymmenen vuotta siitä hetkestä, kun aloin tehdä musiikkia siihen hetkeen, kun sain diagnoosin. Tähän kuluu tunti, ja sen aikana soi 183 kappaletta. Yksi teoksen sekunti vastaa yhtä elettyä vuorokautta. Kappaleet alkavat soida aina sinä päivänä, jona ne on tehty ja soivat normaalinopeudella alusta loppuun. Alkupuolella kappaleita saattaa soida päällekkäin vain muutama, mutta loppupuolella useita, sillä olen tehnyt musiikkia aktiivisemmin vuosi vuodelta.

Video-osuus muodostuu tarkasta spektrogrammikuvasta, joka piirtää reaaliajassa kaiken kuullun äänen kuvaksi sekä kappaleiden työnimistä ja luomispäivistä.
Kappaleiden soiminen päällekkäin tuntuu aluksi helposti kaoottiselta, mutta jos teokselle antaa hetken, voi vesiputousmaisen äänimaiseman kokeminen olla myös hypnoottista ja vangitsevaa.
Teos on matka, jossa soivan materiaalin ja sitä kautta visuaalisen ärsykkeen määrä lisääntyy loppua kohden.

Saku Kämäräinen

Kiitos
Taiteen edistämiskeskus

Yhteystiedot
saku.kamarainen(a)gmail.com
https://sakukamarainen.tumblr.com