• Satu Rautiainen: Ankka-Vankka, maalaus, yksityiskohta, 2022
  • Satu Rautiainen: Juhlatarjoilu, maalaus, 2022
  • Satu Rautiainen: Marja, tuftattu tekstiili, 2022
  • Satu Rautiainen: Olohuone puutarhassa, maalaus, 2022
  • Satu Rautiainen, Galleria Huuto, Installaatio
  • Satu Rautiainen: Mina olen suihkulähde, installaatio
  • Satu Rautiainen: Päärynä ja marja vadilla, tuftattu tekstiili 2023
  • Satu Rautiainen: Skooli, tuftattu tekstiili 2022
  • Satu Rautiainen: Maalaus ja jacquard-kudottu kangas, 2022

Satu Rautiainen

Jag är en fontän

Huuto III 13.1.-5.2.2023

Satu Rautiainen
Jag är en fontän
13.1.-5.2.2023

När jag arbetar känns det som att det finns en fontän i rummet som skvätter ur sig nya idéer. Jag fångar så många jag hinner och försöker ge dem visuell form.

Satu Rautiainens utställningshelhet ”Jag är en fontän” består av textiler och målningar som kommit till 2020-2022. Textilerna är gjorda med tuftning, digitaltryck och jacquardväv. En del av verken sitter fast i möbler och har en ready made -tematik. Tonvikten ligger på målningarna i vattenfärg och olja samt de upprepade figurernas dialog.

Sedan 2018 har Rautiainen arbetat med installationsserien Village bohemian som undersöker gränsytan mellan hantverk, konstindustri och bildkonst. Tidigare helheter har visats i Målarförbun-dets galleri i Helsingfors (Maalia huoneessa 2018), Åbo konstmuseums Studio (Village bohemian / Kyläboheemi 2020) och Galleri Gamla Kaplansgården (Muusan talo 2021).

Seriens fjärde del, ”Jag är en fontän”, behandlar också utslagning, marginalisering och gränsen mellan galenskap och förståndighet. Inuti installationen bor ett alter ego som bygger upp en egen värld omkring sig. Gestaltens förebilder är egensinniga konstnärer som textilkonstnären Dora Jung, outsiderkonstnären Enni Id och livsstilssysslaren Kati Sinenmaa. Också den mystiske renäs-sanskonstnären Hieronymus Bosch som levde för 500 år sedan och hans bildvärld har inspirerat till utställningens verk.

Satu Rautiainen (f. 1982) har utexaminerats från avdelning för måleri vid Bildkonstakademin 2008. Sedan dess har hon haft separatutställningar och deltagit i grupputställningar i Finland och utom-lands. Vid sidan om sin konstnärliga verksamhet har hon varit en aktiv medlem i olika konstnärs-drivna initiativ, bland annat i Galleria Huuto sedan 2009.

I Rautiainens konstnärliga arbete ingår att studera textila tekniker och att skapa verkhelheter som består av målningar och textiler som grundar sig på målningarna. När de enskilda målningarna förenas med tyger uppstår rumsliga helheter som kan tolkas på många olika sätt.

Rautiainens verk finns bland annat i Statens konstverkskommissions, Wihuris, Saastamoinenstif-telsens, Kiasmas, Paulos stiftelses, EMMAs, HUSs och HAMs samlingar. Hon bor och arbetar i Helsingfors. Ytterligare uppgifter: www.saturautiainen.com

Tack: Centret för konstfrämjande

Kontaktuppgifter
Satu Rautiainen
Tel.0415014212
saturauti(a)gmail.com