• Marjo Levlin
  • naiset_tapetilla
  • tankit_tapetilla
  • takahuone
  • rukous
  • pyha_sota
  • nainen_kadulla
  • katso_peiliin
  • hei_rumsfelt
  • etuhuone_vasemmalta2
  • etuhuone_oikealta

Marjo Levlin

TAPETILLA (TILATEOS)

Uudenmaankatu 5.9.-16.9.2007

Marjo Levlin
Tapetilla (tilateos)
Galleria Huuto Uudenmaankatu
5.9.–16.9.2007

Kun Irakin sota puhkesi maaliskuussa 2003, media täyttyi hetkessä reaaliajan uutiskuvista sodan runtelemasta maasta ja sen ihmisistä. Maailma seurasi tapahtumia uutislähteiden kautta ja sodan julmuus välittyi mediasta.

Keräsin tuolloin talteen uutiskuvia sanomalehdistä, ja jäin pohtimaan näiden kuvien voimaa, sisältöä ja estetiikkaa. Monet uutiskuvista ovat kauniita, vaikka asiat joita ne kuvittavat, ovat täynnä kauhua ja pelkoa. Pohdin myös sitä miten ihminen tottuu näkemäänsä, tai työntää kuvien kauheudet mielestään voidakseen nukkua yönsä rauhassa.

Sodan ollessa tapetilla vuodesta toiseen, heräsi ajatus tilateoksesta, johon painaisin tapettia keräämistäni uutiskuvista. Ajatus vahvistui, kun tutkin tapetin historiaa ja sen kautta käsitettä “ olla tapetilla”. Sanonta juontaa vuosisatojen takaa. Esimerkiksi keskiajalla tärkeitä asiakirjoja esiteltiin kudonnaisella verhotuilla pöydillä tai alustoilla. Tapetin juuret ovat siis näissä kudonnaisissa, joita myös ripustettiin seinille ja joista nykyiset tapetit myöhemmin kehittyivät.

Näyttely koostuu tilasta jonka seinät on tapetoitu koristeellisilla käsinpainetuilla uniikkitapeteilla, vanhoista huonekaluista ja maalauksista, valokuvista sekä muista kuvakoosteista jotka liittyvät keräämiini uutiskuviin.

Tapetin värikäs ja koristeellinen ornamentiikka viittaa islamilaiseen kulttuuriin, mutta tapetin kuviot koostuvat käännetyistä ja peilatuista uutiskuvista, jotka kuvaavat Irakin sotaa ja ihmisten ahdinkoa.

Kuluneilla, vanhoilla huonekaluilla olen halunnut tuoda tilaan kodikkuutta ja sellaisia kerrostumia, joita harvemmin tyylikkäästä designmiljööstä löytyy. Kalusteet ovat yksittäisiä, omasta (kaluste-)ryhmästään irrotettuja, ja ovat varmaankin aikanaan kuuluneet hyvinvoiville ja vakavaraisille ihmisille. Nyt, uudessa yhteydessään ne saavat symbolisoida yksilön voimattomuutta globaalin markkinatalouden massiivisten voimien edessä.

Näyttelyn maalauksissa olen osittain korostanut lainattujen kuvien esteettisyyttä. Toiset taas ovat syntyneet pitemmän prosessin kautta, jolloin olen esimerkiksi toistanut yhtä ja sama kuvaa, jolloin hetkellinen vireys tai tunne on vaikuttanut lopputulokseen. Tällainen prosessi on myös herättänyt monenlaisia ajatuksia jotka ovat vuorostaan vieneet teosta uuteen suuntaan.

Näyttelyssä on myös valokuvateoksia jotka ovat syntyneet uutsiskuvien manipulaation kautta. Ne ovat kriittisiä kommentteja yhtälailla sivistyneen riiston perinnettä, kuin jumalten nimissä käytäviä sotiakin kohtaan.

Kiitokset: Kordelinin Säätiö, Oskar Öflunds Stiftelse, Svenska Kulturfonden sekä niille henkilöille, jotka neuvoivat ja auttoivat kaikenlaisissa teknisissä kommervenkeissä. Erityiskiitos valokuvaaja Hannes Heikuralle, jonka luvalla esitän kohtalaisen suoran (maalatun) kopioinnin hänen palkitusta valokuvastaan.

Yhteystiedot: Marjo Levlin 044-5964727
marjolevlin(at)hotmail.com