• Tatu Tuominen
  • Moduuli
  • Väre / Våg / Ripple
  • Diggin' in the Crates for a Fat Remix

Tatu Tuominen

Nautilus

Uudenmaankatu 31.3.-18.4.2010

Tatu Tuominen
Nautilus
31.3. – 18.4.2010
Galleria Huuto Uudenmaankatu

Nautilus (Helmivene) = pääjalkaisten luokkaan kuuluva nilviäinen. Helmiveneiden valtakausi oli 400–500 miljoonaa vuotta sitten, jolloin se oli merten hallitseva peto. Helmiveneellä on kierteinen, väliseinäinen, sym¬metrinen kuori. Se elää Intian valtameren ja Tyynenmeren rannikoilla.
Nautilus = sukellusvene Jules Vernen romaaneissa Sukellusveneellä maailman ympäri ja Salaperäinen saari
USS Nautilus = maailman ensimmäinen ydinkäyttöinen sukellusvene (valmistunut vuonna 1952)

Edellisten lisäksi Nautilus on Bob Jamesin vuonna 1974 julkaisema kappale. Se on jazz-klassikko ja tunnettu maailman sämplätyimpänä sävellyksenä. Kymmenet artistit ovat käyttäneet osia siitä omiin kappaleisiinsa. Teen itsekin musiikkia sämpläämällä. Katkon vanhaa nauhoitetta pieniin palasiin, joilla soitan kuvioita lait¬tamalla ne uuteen järjestykseen. Näin syntyvät teokset ovat toivoakseni mielenkiintoisia ja läsnä tässä ajassa – niissä vanhan sävellyksen osa tulee relevantiksi uudella tavalla.

Samaan tapaan olen tehnyt näyttelyni teokset. Olen ottanut näytteitä elinympäristöstäni kuvaamalla näkyjä, jotka ovat kiinnittäneet huomioni: kaupunkiluonto, levydivarin äänitelouhos, yksinäinen elementtitalo.

Nilviäinen luotaa pinnan alla. Ydinkäyttöinen sukellusvene alittaa pohjoisen napajäätikön. Ne matkustavat ja tekevät havaintoja maailmasta, jota ei voi koskaan täysin tuntea. Nautilus-näyttelyn teoksia varten purin jälkikuvat, muistot ja näppäilykuvat osiinsa. Vähän kerrallaan muisto muuttui fyysiseksi esineeksi – mielessä häilyvä näky käsinkosketeltavaksi materiaksi. Pyrin kohti lähteenä olevien hetkien tunnelmaa. Leikkasin hitaasti paperisia hämähäkinseittejä, pölläyttelin suihkemaalilla värikkäitä liukuja. Lopuksi valoin lakkakerroksen osittain peilaavaksi ja osittain läpikuultavaksi pinnaksi, jonka alla nämä muis¬tot nyt pysyvät muuttumattomina ikiajat.

Tatu Tuominen on kuvataiteilija, jonka teoksissa yhdistyvät maalaus, valokuva ja graafinen taide. Tuomisen työprosessi muistuttaa muistin rakennetta: muisto muuttuu muistellessa, osa siitä katoaa peruuttamattomasti. Jäljelle jäävät nostalgian kultaamat jälkikuvat sekä torjuttu – se mikä piilee kuvien ja muistojen välissä.

Tuominen on valmistunut Kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta vuonna 2006. Viime vuosina Tuomisen teoksia on ollut esillä mm. Nykytaiteen museo Kiasmassa, Shanghain nykytaiteen museossa (MOCA), Helsingin kaupungin taidemuseon Kluuvin galleriassa, Porin taidemuseossa sekä Suomen Tukholman instituutissa.

Haluan kiittää Suomen kulttuurirahastoa ja Taiteen keskustoimikuntaa näyttelyn tukemisesta.

Korkearesoluutiokuvia on saatavissa galleriasta tai taiteilijalta.

Tatu Tuominen
tatu.tuominen(at)kuva.fi
p. 0442631028