• Teemu Siika

Teemu Siika
Hei! Tulkaa perässä sateenkaaren tuolle puolen. Näytän teille tien Unelmalaaksoon.
22.7.–14.8.2022

Populismi – tuo ikiaikainen vitsaus, tarvitsee nyt rinnalleen enemmän kritiikkiä kuin kenties koskaan. Demokratiat Euroopasta Etelä-Amerikkaan ovat tämän viheliäisen kulkutaudin kourissa. Sen suoranaista seurausta ovat muun muassa Brasilian ylimmän johdon koronadenialismi, Yhdysvaltojen kongressihyökkäys sekä Romanian, Puolan ja Unkarin oikeusvaltioperiaateongelmat ja jonka jälkeläisiä myös brexit on. Puhumattakaan Putinin sodasta Ukrainassa.

Näyttelyni, Hei! Tulkaa perässä sateenkaaren tuolle puolen. Näytän teille tien Unelmalaaksoon, koostuu seitsenjäsenisestä veistoslaumasta. Laumasta 10:1 mittakaavaan tehtyjä keraamisia My Little Pony -figuureita. Ponit on rakennettu käsin kivitavarasavesta ja värjätty engobeilla, eli savilietteillä. Harjakset ja hännät ovat hevosen jouhta. Ponilauman avulla käsittelen populismia satiirin keinoin. Teoskokonaisuuden ponien kuvioinnit sekä teoskokonaisuuden nimi, Hei! Tulkaa perässä sateenkaaren tuolle puolen. Näytän teille tien Unelmalaaksoon, tulevat olemaan avain teoksen tulkintaan.

Ponilauman seitsemän sydämet sulattavaa jäsentä ovat Sparkling Boss, Basic Phasic, Baby Q, Baby PS, Stan, Machista ja Japie. Sparkling Boss johtotähtenään muut ponit lähtevät etsimään paikkaansa maailmanhistoriassa. Pyrkien jättämään jälkeensä totalitaristisia yhteiskuntia, joissa vain yksi totuus on sallittu.

Veistosryhmällä pyrin siis ottamaan kantaa populismin nousuun, populistisen retoriikan leviämiseen laajemmalle politiikan kentällä, äärioikeiston salonkikelpoistumiseen ja näiden aiheuttamiin ongelmiin oikeusvaltioperiaatteelle. Äärioikeistolaisuus, nurkkapatriotismi, opportunistinen markkinatalous ja populismi ovat arkipäiväistyneet jo miltei huomaamattomaksi osaksi yhteistä arkeamme ja uhkaavat Euroopan ja koko maailman humaaneja arvoja.

Yhteystiedot
teemu.siika(a)gmail.com
050 5375 275