• Beginning, Johanna Sipilä: Can We Still Do This?
  • Laura Ukkonen: Sunflowers
  • Beginning, Yeredna Yiksrokis
  • Aino Jääskeläinen
  • Beginning, Ainegve Tut
  • Beginning, Rimidalv Nizok

The Beginning – A New Abyss

Huuto II 23.11.-17.12.2023

The Beginning – A New Abyss
23.11.-17.12.2023

Pavel Semchenkon performanssi rappukäytävässä sunnuntaina 17.12. klo 15.

The Beginning – A New Abyss on neljänkymmenen Galleria Huudon ja Parazit-taiteilijaryhmän jäsenen yhteinen pitkäkestoinen projekti: kirja ja näyttely. Se on visuaalinen kiertokirje, yritys aloittaa alusta aina uudestaan, yritys tehdä yhdessä. Se on sodan aiheuttama katkos, järkytys ja epävarmuus. Se esittää neljänkymmenen taiteilijan teokset, jotka ovat syntyneet vuosien 2020-2023 aikana.

Yhteistä projektia huutolaisten ja pietarilaisen PARAZIT-taiteilijaryhmän välillä alettiin muhittaa kesällä 2017 Art Fair Suomessa. Yhteistyön pontimena oli halu tehdä yhdessä ja tutustua kanssataiteilijoihin, toiseen taiteilijakollektiiviin ja sen toimintaympäristöön.

Riippumattomassa taidekentässä toimivan PARAZITin toiminta-ajatus on laajentaa ja toisintaa galleriatoimintaa erilaisiin ympäristöihin – joko omistajien suostumuksella tai ilman sitä. Galleria Huuto taas on vakiinnuttanut asemansa itsenäisenä taiteilijakollektiivina, joka tarjoaa galleriatiloja monimuotoiseen näyttelytoimintaan.

Annoimme hankkeelle nimeksi The Story of Beginning ja kutsuimme mukaan ilmoittautuneet taiteilijat toteuttamaan visuaalista kiertokirjettä, jossa jokaisella taiteilijalla olisi kaksi viikkoa aikaa toteuttaa teos. Teosketjun edelliset teokset vaikuttaisivat tekeillä olevaan.

Venäjän keväällä 2022 aloittama hyökkäyssota keskeytti projektin. Teosten ketju katkesi kun valmiina oli 37 teosta. Moni asia muuttui hetkessä. Se mikä lähti liikkeelle halusta tehdä yhdessä, kohdata ja tutustua, muuttui katkokseksi, kohtaamattomuudeksi, epävarmuudeksi ja peloksi.

Sota jatkuu yhä ja samalla maailma ympärillämme muuttuu. Mitä merkitsee esittää tämä yhteistyö tässä maailmanajassa? Miten ennen sotaa syntyneet kuvat tulevat katsotuksi, entä miten ennen sotaa alkanut yhteistyö? Kävimme lukuisia keskusteluja yhdessä ja eri tahojen kanssa. Mietimme kanssataiteilijoidemme turvallisuutta. Mietimme näyttelyn, kirjan ja projektin perumista, tai siirtämistä aikaan jälkeen sodan. Mietimme miten esittää teokset, joita emme tässä tilanteessa saa kuljetettua paikanpäälle galleriaan. Muutama taiteilija jäi projektin venyessä hankkeesta pois aikataulusyistä, muutama, koska koki hankkeen tässä tilanteessa mahdottomaksi.

Meillä ei ole yhtä vastausta sille, miten pitäisi toimia. Samalla päädyimme keskusteluissamme aina uudestaan siihen, että taiteen sensuroiminen ja itsesensuuri eivät automaattisesti ole hyviä tapoja toimia; halusimme jatkaa tilanteen pohtimista yhdessä, säilyttäen mukana olevien taiteilijoiden vapauden omaan ilmaisuun, kriittiseen ajatteluun, ja mahdollisuuden käsitellä tunteita ja ajatuksia joita sota synnyttää.

Näin ollen hanke esitetään nyt näyttelynä ja kirjana, joissa katkokset, puutokset, epävarmuus ja järkytys ovat läsnä. Parazitin taiteilijat halusivat tuoda tämän esiin kääntämällä kaiken vastakkaiseksi, eli kuvat heidän teoksistaan esitetään heidän toiveestaan negatiiveina. He ehdottivat hankkeelle myös uutta nimeä: “The beginning – A New Abyss”.

Osana näyttelyä järjestetään The Beginning – A New Abyss kirjan julkaisutilaisuus Galleria Huudossa tiistaina 12.12.2023 klo 10-12. Julkaisutilaisuuden yhteydessä olevassa vapaamuotoisessa keskustelutilaisuudessa dokumentaristi ja toimittaja Kerttu Matinpuro sekä kuva- ja esitystaiteilija Pavel Semchenko keskustelevat taiteen ja taiteilijoiden tilanteesta Venäjällä sodan alkamisen jälkeen, sekä yhteistyöhön liittyvistä ongelmista, vaaroista ja mahdollisuuksista. Keskustelun kielenä on englanti.

Kiitämme rahoituksesta, kärsivällisyydestä ja joustavuudesta Frame Contemporary Art Finlandia, Taiteen edistämiskeskusta ja Suomen Kulttuurirahastoa.

Pavel Semchenkon performanssi avajaisissa 22.11. klo 18.10.
Marko Karon näyttelyn yhteydessä musiikkiesitys artistilta Half a Map noin klo 19.00.