• Tiina Majabacka
  • Tiina Majabacka: Myllynkivikauluksen soiva muisto
  • Tiina Majabacka: Myllynkivikauluksen soiva muisto
  • Tiina Majabacka: Myllynkivikauluksen soiva muisto
  • Tiina Majabacka: Myllynkivikauluksen soiva muisto

Tiina Majabacka

Det klingande minnet av en kvarnstenskrage

Huuto IV 28.3.-21.4.2024

Tiina Majabacka
Det klingande minnet av en kvarnstenskrage
28.3.-21.4.2024

Det klingande minnet av en kvarnstenskrage är ett videoverk som handlar om den sinnliga upplevelsen av en kvarnstenskrage och i synnerhet dess ljud. Dräkten som syns i videon är som en levande varelse som styr och sätter personen inuti i rörelse. Verket är ett omöjligt försök att nå det förflutna samt uppleva historiska kläder och deras bortglömda ljud.

Videon spelades in på Qvidja Gård i Pargas som är Finlands äldsta gods. Ljudvärlden består av kragens och dräktens ljud som spelats in och editerats i en studio. Riku Kankaro har filmat och Eduard Tampu designat ljudet i filmen.

Tiina Majabacka har använt historiska mönster och sömnadstekniker då hon designat och sytt dräkten. Det tog över ett år att sy den. Bara att sy ärmen tog flera månader. Dräktens stil är från slutet av 1500-talet, och den är en kombination av tidens olika moden. För att skydda ansiktet mot solen använde adelskvinnorna på den tiden en svart ansiktsmask täckt av sammet. Kvinnorna såg hemlighetsfulla och stumma ut i sina masker. Dräkten är gjord av naturmaterial som skapar en blandning av olika dofter: äkta ylle, linne, silke och hästtagel. Kragen är gjord av ramityg, som användes redan i det forntida Egypten. Traditionellt gjordes kvarnstenskragen av linne, men nuförtiden är det nästan omöjligt att få tag på tillräckligt tunt linne av god kvalitet.

Kragarna är sköra och därför har endast ett fåtal bevarats i museer runtom i världen. Tiina Majabacka har undersökt och fotograferat två av dessa. I Finlands nationalmuseums samling finns en del av en krage som uppskattas vara från början av 1600-talet. I Livrustkammaren i Stockholm finns en krage med spetsdekorationer från omkring 1620.

Det klingande minnet av en kvarnstenskrage är Majabackas konstnärliga slutarbete för det tvärkonstnärliga magisterprogrammet Visual Cultures, Curating and Contemporary Art (ViCCA) vid Aalto-universitetets institution för konst och media. Verket är den andra delen i en serie som behandlar historiska och bortglömda dräktljud. Den första delen hette Tukahtunut resitatiivi (sv. Halvkvävt recitativ, 2020).

Tiina Majabacka (f. 1980) arbetar tvärkonstnärligt med videokonst och kostymdesign. Hennes videor är performativa kortfilmer som grundar sig på improvisation. Majabackas verk innehåller mångskiftande referenser till mode- och konsthistoria, litteratur och filmkonst. Hon har utexaminerats från Åbo Konstakademi 2019.

Video 13:15 min. 2024

Regissör, manusförfattare och producent Tiina Majabacka
Regiassistent Jenni Kankaro
Kostymdesigner och sömmerska Tiina Majabacka
Filmfotograf Riku Kankaro
Ljuddesigner Eduard Tampu
Klippare Tiina Majabacka
Retuschör Koldo Toribio

Tack
Suomen Kulttuurirahasto, Kansan Sivistysrahasto, Aalto-universitetets institution för konst och media

Kontaktinformation
tiinamajabacka.portfoliobox.net