• Tiina Majabacka: Myllynkivikauluksen soiva muisto, lyhytelokuva 13:15 min. Kuvaaja Riku Kankaro
  • Tiina Majabacka: Myllynkivikauluksen soiva muisto
  • Tiina Majabacka: Myllynkivikauluksen soiva muisto
  • Tiina Majabacka: Myllynkivikauluksen soiva muisto
  • Tiina Majabacka: Myllynkivikauluksen soiva muisto

Tiina Majabacka

Myllynkivikauluksen soiva muisto

Huuto IV 28.3.-21.4.2024

Tiina Majabacka
Myllynkivikauluksen soiva muisto
28.3.-21.4.2024

Myllynkivikauluksen soiva muisto on videoteos myllynkivikauluksen aistimuksellisesta kokemuksesta, erityisesti äänistä. Videon puku on kuin elävä olento, joka hallitsee ja liikuttaa sisäänsä kätkettyä kantajaa. Teos on mahdoton yritys kurottaa menneisyyteen ja kokea historiallisia vaatteita ja niiden unohdettuja ääniä.

Videon kuvauspaikkana oli Suomen vanhin kartano Qvidja Gård Paraisilla. Äänimaailmaa on rakennettu studiossa nauhoitetuista kauluksen ja puvun äänistä. Videon on kuvannut Riku Kankaro, äänisuunnittelijana toimi Eduard Tampu.

Videon puvustuksen on suunnitellut ja ommellut Tiina Majabacka historiallisia ompelutekniikoita ja kaavoja mukaillen. Puvun ompeluprosessi kesti yli vuoden. Pelkästään jakun käsin ompelu oli kuukausien urakka. Puvun tyyli sijoittuu 1500-luvun lopulle, ja se on yhdistelmä ajan muodin eri vaikutteita. Aikakauden aatelisnaiset käyttivät mustaa, samettikankaalla päällystettyä kasvomaskia suojatakseen kasvojensa ihon auringolta. Maski teki naisesta salaperäisen ja mykän. Puvustuksen materiaalit ovat luonnonmukaisia. Ne lisäävät oman tuoksusekoituksensa vaatteeseen: aitoa villaa, pellavaa, silkkiä ja hevosenjouhta. Kaulus on ommeltu käsin ramiekankaasta, joka oli käytössä jo muinaisessa Egyptissä. Perinteisesti myllynkivikaulus tehtiin pellavasta, mutta nykyään on liki mahdotonta saada pellavaa, jonka laatu olisi tarpeeksi ohutta ja hyvää kauluksen tarpeisiin.

Hauraan luonteensa takia alkuperäisiä kauluksia on säilynyt maailman museoissa vain pieni määrä. Tiina Majabacka on tutkinut ja valokuvannut näistä kahta. Suomen kansallismuseon kokoelmissa on hajataittoisen kauluksen osa, joka on arvioitu olevan 1600-luvun alkupuolelta. Tukholmassa Livrustkammarenissa on noin vuodelta 1620 peräisin pitsikoristeinen hajataittoinen kaulus.

Myllynkivikauluksen soiva muisto on Majabackan taiteellinen opinnäyte Aalto-yliopiston Taiteen ja median laitoksen poikkitaiteelliseen maisteriohjelmaan Visual Cultures, Curating and Contemporary Art (ViCCA). Teos on toinen osa Majabackan historiallisia ja unohdettuja puvun ääniä käsittelevässä sarjassa, jonka ensimmäinen osa oli Tukahtunut resitatiivi (2020).

Tiina Majabacka (s. 1980) työskentelee monialaisesti videotaiteen ja pukusuunnittelun maastoissa. Hänen videonsa ovat lyhytelokuvallisia, performatiivisia ja improvisaatiota hyödyntäviä. Majabackan töistä löytyy monitahoisia viittauksia mm. muodin ja taiteen historiaan, kirjallisuuteen sekä elokuvataiteeseen. Hän on valmistunut kuvataiteilijaksi Turun Taideakatemiasta 2019.

Video 13:15 min. 2024

Ohjaaja, käsikirjoittaja ja tuottaja Tiina Majabacka
Apulaisohjaaja Jenni Kankaro
Pukusuunnittelija ja ompelija Tiina Majabacka
Kuvaaja Riku Kankaro
Äänisuunnittelija Eduard Tampu
Edit Tiina Majabacka
Värikäsittelijä Koldo Toribio

Kiitos
Suomen Kulttuurirahasto, Kansan Sivistysrahasto, Aalto-yliopiston median laitos

Yhteystiedot
tiinamajabacka.portfoliobox.net