• Transcanadienne
  • Transcanadienne

Paul Landon

Transcanadienne

Jätkä 1 10.5.-25.5.2014

Paul Landon:
Transcanadienne
Galleri Huuto Busholmen 1
10.5.–25.5.2014

Paul Landon är intresserad av glömda och förbisedda platser i det internationella moderna projektet. I hans senaste arbete utforskar han arkitektur och urban design, trädgårdar och landskap, kartor, diagram och platser för filminspelningar. Landon återställer och rekonstruerar dem som teckningar, fotografier, texter och filmer. Landon iscensätter platserna som index för ett övergivande av en utopisk vision.

För sin utställning i Galleria Huuto på Busholmen ställer Landon fokus på förlorade modernistiska ideal i sitt hemland Canada, tydligt manifesterat i förbisedda platser i det urbana landskapet i Montréal, staden han adopterat. Transcanadienne är en flerkanals videoprojektion som visar det anlagda ingenmanslandet, typiskt för en stor del av stadens perifera utkanter, uppkallat efter Trans-Canada Highway (på franska Autoroute Transcanadienne) som passerar genom Montréal. Arbetet visar den sönderfallna moderna arkitekturen i fabriker och lagerlokaler som kantar motorvägen i stadens västra förorter.

Skapat för Busholmens galleri, en före detta lagerlokal, där stillheten i de tömda byggnaderna i verket Transcanadienne framhävs av de subtila rörelserna i de statiska videobilderna. Stillheten upplevs som väntan, väntan att fördriva tiden, väntan att framtiden kommer.

Paul Landon har ställt ut sina videor och installationer på museer i Canada, på gallerier och på andra arenor i Nordamerika och i Europa och på festivaler runt om i världen. Landon blev utexaminerad från The Nova Scotia College of Art and Design i Halifax i Canada och från Jan van Eyck Academie i Nederländerna. Paul Landon lever och arbetar i Montréal, där han är professor i mediekonst vid École des arts visuels et médiatiques of UQÀM, och sporadiskt i Helsingfors där han doktorerar i bildkonst vid Bildkonstakademin.

Landons senaste undersökning har presenterats i symposier och på konferenser i Montréal, Göteborg, Riga and Buenos Aires och hans tillämpningar på utställningar i Stockholm, Montréal och i Helsingfors där han ställde ut på Galleria Huuto år 2011. Paul Landon är en grundande medlem i mediakonstforskargruppen Hexagram i Montréal och mottagare av Koneen Säätiös forskarstipendium.