• Transcanadienne
  • Transcanadienne

Paul Landon

Transcanadienne

Jätkä 1 10.5.-25.5.2014

Paul Landon:
Transcanadienne
Galleria Huuto Jätkäsaari 1
10.5.–25.5.2014

Paul Landon on kiinnostunut kansainvälisen modernin projektin unohdetuista ja huomiotta jääneistä paikoista. Hänen viimeaikaiset työnsä ovat käsitelleet arkkitehtuurin ja urbaanin muotoilun, puutarhojen ja maisemien, karttojen, kaavioiden ja elokuvien kuvauspaikkojen yksityiskohtia. Esittämällä ja rekonstruoimalla ne piirroksina, valokuvina, teksteinä ja filmeinä Landon lavastaa nämä paikat utopistisen vision hylkäämisen luetteloiksi.

Galleria Huudon Jätkäsaaren tilassa pidettävässä näyttelyssä Landon kohdistaa huomionsa kotimaansa Kanadan kadotettuihin modernistisiin ihanteisiin, jotka ilmenevät hänen kotikaupunkinsa Montrealin urbaanin maiseman huomiotta jääneissä paikoissa. Transcanadienne on monikanavainen videoteos maisemoidusta ei-kenenkään-maasta, joka on ominaista suurelle osalle kaupungin reuna-alueista. Montrealin halki kulkevan Trans-Canada Highwayn (ransk. Autoroute Transcanadienne) mukaan nimetty teos näyttää kaupungin läntisillä esikaupunkialueilla moottoritietä reunustavien tehtaiden ja varastorakennusten rappeutuvan modernin arkkitehtuurin.

Jätkäsaaren galleriatilaan, entiseen varastoon, luodussa Transcanadienne-teoksessa näytettävien tyhjennettyjen rakennusten hiljaisuutta korostavat staattisten videokuvien hienovaraiset liikkeet. Hiljaisuus koetaan kuin odotuksena, ajan kulumisen odotuksena, tulevaisuuden saapumisen odotuksena.

Paul Landon on esitellyt videoteoksiaan ja installaatioitaan museoissa Kanadassa, gallerioissa ja muissa tiloissa Yhdysvalloissa ja Euroopassa sekä festivaaleilla eri puolilla maailmaa. Landon on valmistunut Halifaxissa sijaitsevasta NSCAD-yliopistosta (Nova Scotia College of Art and Design) sekä hollantilaisesta Jan van Eyck Academiesta. Paul Landon asuu ja työskentelee Montrealissa, missä hän toimii mediataiteen professorina UQAM-yliopistossa (Université du Québec à Montréal), ja satunnaisesti Helsingissä, sillä hän suorittaa parhaillaan kuvataiteen tohtorin tutkintoa Kuvataideakatemiassa.

Landonin viimeisimpiä tutkimuksia on esitelty symposiumeissa ja konferensseissa Montrealissa, Göteborgissa, Riiassa ja Buenos Airesissa ja teoksia näyttelyissä Tukholmassa, Montrealissa sekä Helsingissä, missä hänellä oli näyttely Galleria Huudossa vuonna 2011. Paul Landon on Montrealissa toimivan Hexagram-nimisen mediataiteen tutkimusryhmän perustajajäsen ja Koneen Säätiön tutkijastipendin saaja.