• Aleksi Tolonen: Trash
  • Aleksi Tolonen: Isä teki puusta
  • Aleksi Tolonen: I used to love you, but it’s all over now
  • Aleksi Tolonen: Trickster

Aleksi Tolonen

Trash

Jätkä 1 12.11.-27.11.2016

Aleksi Tolonen
Trash
Galleria Huuto Jätkäsaari, Jätkä 1
12.11. – 27.11.2016

Tätä näyttelyä varten keräsin roskia. Roskat liittyivät lähiympäristöön sekä menneisyyteeni. Autojen yliajamat tölkit ovat työhuoneympäristöni, Jätkäsaaren, erikoisuus, kiitos Tallinnan lauttojen kaljojen ja Verkkokaupan jenkkilimujen. VHS-kasetit taas liittyvät lähimenneisyyteeni: aikoinaan ne olivat minullekin kovin arvokkaita, nyt ne ovat arvottomia. Roska on myös sopiva analogia ajallemme. Roska on kertakäyttökulttuurin pois siivottava sivutuote jota ei enää pystytäkään siivoamaan pois. Nykyään roskaa alkaa olla kaikkialla, jopa lintujen vatsalaukuissa.

Fyysisen roskan lisäksi runsauden aika tuottaa muunlaistakin roskaa. Roskaa on puheessamme, mediassamme, vaalikampanjoissa. Internet on täynnä roskaa jota monet eivät enää edes tunnista roskaksi. Roskaa on myös se välinpitämättömyys jonka takia tätä roskaa vain kertyy ja kertyy. Miten tähän tilanteeseen sitten kuuluisi suhtautua? Monesta tilanne on toivoton ja kun tuntuu, että omilla teoilla ei ole väliä, pannaan läskiksi ja pelleillään, muutetaan kaikki sirkukseksi. Ja mitä olisi sirkus ilman pellejä. Niitä meillä nykyään tuntuu olevan vakavissakin ja tärkeissä paikoissa, mikä roskan lisäksi kertoo paljon tästä ajasta.

Olen tehnyt Trash näyttelyn veistoksia intuitiolla ja innolla, tutkimalla ja kummastelemalla. Aiemmin suunnittelin näyttelyt kokonaisuuksiksi, nyt tuntuu, että menen enemmän vaistolla ja materiaalien ehdoilla: tiedän kyllä, mitä teen, mutta en aina heti, miksi. Eikä se haittaa – olen tehnyt sen mikä on tuntunut oikealta.