• Mirka Raito: Orkidea
  • Mirka Raito: Matka
  • Mirka Raito: Kyyhky
  • Mirka Raito: Ilta
  • Mirka Raito: Irrallisia Asioita
  • Mirka Raito: Huomenna on kaikki toisin

Mirka Raito

Udda Saker

Pikkujätkä 11.3.-26.3.2017

Mirka Raito
Udda Saker
11.3. – 26.3.2017
Galleria Huuto Busholmen – Lillbusen

Livet är udda saker: udda minnesbilder, udda stunder, udda tankar, udda förhållanden, udda känslor, försök att hitta sakers samband eller önskan om att höra hemma någonstans. Utredning av koncept och kontexter. To-Do – listor, parlösa sockor, hemlösa katter, lösegendom, avfall, människor som flytt sitt eget land eller förlorat sig själv. Vardagsflykt, uppsägelser, saknade bitar eller separation från det förflutna för att anlända i nuet.

Mirka Raitos utställning Udda saker består av kollage och måleri. Raito använder skisser, halvfärdiga verk, foton och bilder som har legat väntande i hennes arkiv. De nya verken har kommit till av ett behov att utrensa, sortera och bearbeta allt som vid första anblicken verkat udda. Det finns en upprymd lekfullhet och meditativ repetition i sammankopplandet av bitarna när det befrias från en oerhörd berättardrift eller ett tvång att definiera varför saker är förenade. Mirka Raito är intresserad av att skildra det undermedvetnas världar och associativt arbete.

Mirka Raito tar itu med bilder som fascinerar eller stör. Bilden väcker kanske ett barndomsminne, ömhetskänslor, hat eller hopp. Hennes kollage byggs upp av många bildskikt som i ett fel sammansatt pussel. Bilderna döljer eller berättar om något som avlägsnats. Ur de fragmenterade bildernas inre samlar blicken landskap, ansikten, ögon, växter, strukturer. Ibland blir det bara ett rutsystem, sträck eller en skiss kvar av arbetsprocessen och då är vi lyckligt tillbaka i startrutan.

Mera information:
mail(a)mirkaraito.com
www.mirkaraito.com
Udda Saker / Facebook