• Mikko Kallio: Kaiva niin syvälle että näkyy kirkasta vettä (yksityiskohta), 2018, sekatekniikka, 26x30 cm
  • Mikko Kallio: Maan polte, 2018, sekatekniikka, 29x23cm
  • Mikko Kallio: Matkustaja, 2018, sekatekniikka, 29x33 cm
  • Mikko Kallio: Syrjäisimmässä paikassa, 2018, sekatekniikka, 30x21 cm
  • Mikko Kallio: Ystävien elämäntilanteet, 2018, sekatekniikka, 56x71 cm

Mikko Kallio

Urhögen

Uusi jätkä 5.5.-27.5.2018

Mikko Kallio
Urhögen
Galleria Huuto Busholmen – Nya Busen
5. – 27.5.2018

Alla Galleria Huuto’s utställningar är öppna också Kristi himmelsfärds dag den 10 Maj 2018 med våra vanliga öppettider, välkommen!

Det händer ibland att något omvälvande sker i ens liv, man står inte längre på stadig grund. Efter en omskakande händelse är inget längre som förr, varken i ens liv eller i omgivningen. Min utställning Urhögen har uppstått ur en sådan omvälvning i mitt privata liv. I början av en arbetsprocess finns det alltid en hög med prylar. Om man tänker sig arbetsprocessen som en utveckling är denna urhög det underlag som ett kollage uppstår ur. Livets kaos, dess slumpmässighet, har slängt udda bråte på mitt arbetsbord – pappersstrimlor, restbitar, stickor och allehanda fynd – och allt detta har blivit till ett berg. Det gäller att köra igång, reda upp, för att kunna skapa en ny ordning.

Den komposition som uppstår är inte okomplicerad, fri från störande element eller konflikter, utan i konstverket kan man se människolivets komplexitet. Kollaget är mitt försök att bygga något nytt och enhetligt ur en värld i skärvor. Konstverket kan expandera men ocksaå söka sig inåt, komprimeras, som strömningar i ens medvetande. Jag tecknar och flyger – in, i mikrovärlden, ut, i rymden, mot oändligheten.

Utställningen omfattar kollage på papper samt målningar. Som material har jag använt bland annat tusch, akvarellfärg, blyerts och akrylfärg. I vissa konstverk har jag använt mig av fynd och hittegods.

Mikko Kallio (f.1971) är en bildkonstnär från Tammerfors vars verk finns på bland annat Museet för nutidskonst Kiasma, Tammerfors konstmuseum, Helsingfors konstmuseum och i statens konstsamlingar. Kallios verk har på senare år visats bland annat på ARTag gallery i Helsingfors, S.P.G (Susanne Pettersson Gallery) i Stockholm, HilbertRaum i Berlin, webbgalleriet Prosessigalleria och Haihatus sommarutställning.

Centret för konstfrämjande har vänligen understött arbetet med utställningen.

Närmare information:
kallio.studio(at)gmail.com
t. +358 50 3465032
www.mikkokallio.com
www.instagram.com/mikkokallioartist