• Eric Hynynen
  • Bouquet (still)
  • Memento Mori (still)
  • LSD Skull (still)
  • Self portrait

Eric Hynynen

VANITAS

Uudenmaankatu 7.12.-23.12.2011

Eric Hynynen
Vanitas
7.12. – 23.12.2011
Galleria Huuto Nylandsgatan

Vanitas är en nymedieutställning där man ser något nytt, spännande och vackert. Utställningen får oss att fundera över djupare frågor.

Målningarna i utställningen Vanitas (lat. fåfänga) är stilleben som påminner oss om döden. Målningarnas symbolik består dels av den världsliga njutningens flyktighet och dels av vissheten om dödens oundviklighet. Detta slags måleri var speciellt vanligt under 1600-talet i Nederländerna.

Liksom många andra konstnärer under tidens gång har jag reflekterat över människans existens och livets slut. Temat ’vanitas’ är bekant från målarkonstens historia och i vår tid med kändis- och idoldyrkan är det bra att bli påmind om hur kort livet är och om det verkligt viktiga, samt att kämpa mot fåfängligheten.

I utställningen strävar jag efter att uppdatera ’vanitas’-temat och skapa videokonstverk med hjälp av modern teknologi. Konstverken är ändå väldigt måleriska, ett slags levande målningar, men samtidigt presenterar de något nytt: rörelse och tidsuppfattning. De är fräscha, minimalistiska, mycket vackra och också en aning mystiska.

Finsk-australiensiska Eric Hynynen utdimitterades till konstmagister från Bildkonstakademins avdelning för målarkonst år 2009. I sitt skapande arbetar Hynynen aktivt med olika tekniker och strävar i sina arbeten efter klarhet. Resultatet av de överraskande estetiska lösningarna är ofta fräscht och måleriskt, det må då gälla videokonstverk, fotografier, målningar eller skulpturmålningar.

Ytterligare information:
Eric Hynynen
eric.hynynen(at)gmail.com
www.erichynynen.com
Tfn +358 44 066 4600