• IhmissusijaLepakkomies

Paula Lehtonen

Vargmannen och läderlappsmänniskan

Jätkä 2 1.8.-16.8.2015

Paula Lehtonen
Vargmannen och läderlappsmänniskan
Galleria Huuto Busholmen – Busen 2
1. – 16.8.2015

Två fristående videoverk har premiär på utställningen och vi får följa människo-djurhybriderna läderlappsmänniskan och vargmannen nattetid i staden. Karaktärerna i videorna, som refererar till populärkulturen, är antihjältar som slåss mot vardagens utmaningar för att överleva.

Vargmannen skiljer sig från urbefolkningen på grund av sina yttre egenskaper och hans anpassning försvåras av samhällets dolda men djupa varghat.

Mannen, utrustad med läderlappssinnen, navigerar med en läderlappssimulatorhjälm. I hjälmen finns en ultraljudssensor som motsvarar läderlappens ekolod, samt mikroprocessor och högtalare. Inne i hjälmen hör den som bär hjälmen omgivningens ljudlandskap skapade av ekolodsinformationen. Trots sina sinnesbegränsningar har läderlappsmänniskan hittat ett sätt att överleva i staden.

Huvudpersonernas sätt att överleva kan jämföras med upplevelser diskriminerade och sinnesbegränsade personer i svagare positioner upplever. Det videoinstallationerna har gemensamt är skildringen av stadens karga omgivning, i direkt motsats till naturen, samt elektroniska ljudlandskap komponerade av Rasmus Hedlund.

Paula Lehtonen är en mediekonstnär från Helsingfors som är intresserad av att observera förhållandet mellan människor, natur och teknologi. Hon har studerat bildkonst vid Tammerfors yrkeshögskola och är utexaminerad magister från Medielaboratoriet vid Aalto-universitetet. Utöver mediekonst arbetar Lehtonen som videodesigner på teatrar och som VJ på klubbar och spelningar.

Centret för konstfrämjande har understött verkens genomförande.

Ytterligare information:

Paula Lehtonen
paula(at)paulalehtonen.net
tfn 0408258027

www.paulalehtonen.net