• Vuoden nykytaiteen ystävä 2016 -palkinto
  • Vuoden nykytaiteen ystävä 2016 -palkinto
  • Jan-Erik Anderssonin Rakkauden nuoli -veistos

GALLERIA HUUTOA YLLÄPITÄVÄSTÄ MEHILÄISPESÄ RY:STÄ ”VUODEN NYKYTAITEEN YSTÄVÄ 2016”

Kiasman ystävät nimittivät Ystävänpäivänä 21. kerran Vuoden nykytaiteen ystävän. Nimityksen perusteena on, että henkilö tai yhteisö on erityisen merkittävällä tavalla toiminut nykytaiteen hyväksi. Tänä vuonna tunnustus jaettiin Galleria Huutoa ylläpitävälle taiteilijayhteisölle Mehiläispesä ry:lle.
Tällä palkinnolla Kiasman ystävät haluavat kunnioittaa ja kiittää Galleria Huutoa ylläpitävää Mehiläispesä ry:tä siitä rohkeasta ja epäitsekkäästä toiminnasta, jolla se on omalta osaltaan vastannut nykytaiteemme monimuotoisuuden puolustamisesta, säilyttämisestä ja lisäämisestä.

Galleria Huuto on taiteilijoiden – Mehiläispesä ry:n – ylläpitämä vapaa tila taiteelle. Galleria Huuto on esimerkillisesti vahvistanut nuoren nykytaiteen tilaa taidemaailmassamme, jonka riskinottokykyä taloudelliset paineet ovat jo pitkään kaventaneet.

Vuonna 2002 päätti 25 nuorta, vastavalmistunutta taiteilijaa perustaa talkoovoimin itselleen gallerian. Projekti oli ajateltu vain vuoden mittaiseksi, mutta onnistui niin hyvin, että taiteilijat päättivät jatkaa sitä. Vuonna 2005 toinenkin ryhmä taiteilijoita oli perustamassa vastaavanlaista galleriaa, mutta he päättivätkin yhdistyä Huutoon. Tässä vaiheessa perustettiin Uudenmaankadun galleria. Nykyään taiteilijoita on mukana jo pitkälti toistasataa. Vuonna 2013 avattiin Jätkäsaaressa isokokoinen tila, joka on mahdollistanut laajempia näyttelyitä ja myös tapahtumallista toimintaa.

Galleria Huuto on näyttänyt esimerkillään, miten nuoret taiteilijat voivat ottaa asioita omiin käsiinsä ilman pelkkää tukeutumista institutionaalisiin valtarakenteisiin. Ei-kaupallisena, aatteellisena toimijana he ovat kyenneet ottamaan riskejä ja esittämään paljon sellaista marginaalista ja kokeellista taidetta, jonka ei olisi ollut kovin helppoa löytää esittelypaikkoja ja yleisöä.

Galleria Huuto on myös kyennyt toimimaan kansainvälisesti ruohonjuuritason suhdeverkostojaan hyväksikäyttäen. Heidän kauttaan on nähty paljon sellaista ulkomaista taidetta, joka muuten olisi todennäköisesti jäänyt Suomessa kokonaan näkemättä.

Vuoden nykytaiteen ystävän tunnustuspalkintoon kuuluu kuvataiteilija Jan-Erik Anderssonin suunnittelema Rakkauden nuoli -pienoisveistos sekä kunniakirja, jotka luovutettiin Mehiläispesä ry:lle Kiasman Ystävien Ystävänpäivätapahtumassa Galleria Huuto Jätkäsaaressa 14. helmikuuta 2016.