• Blue
  • Discontinuity
  • Overture
  • Pink, Kinetic Colour -series
  • To See
  • White Light
  • Rose-Mari Torpo - Yellow Sound -maalauksia

Rose-Mari Torpo

YELLOW SOUND – MÅLNINGAR

Jätkä 2 25.10-9.11.2014

Rose-Mari Torpo
Yellow sound
målningar
25.10.–9.11.2014
Galleria Huuto, Busholmen 2

Öppet Tis-Sön 12-17
Huuto gallerier är öppna också på Alla helgons dag 1.11.2014 kl. 12-17.
Öppet på Galleri Onsdag 5.11.2014 kl. 12-21

I mina senaste målningar undersöker jag förhållandet mellan ljud, kropp och färg. Min strävan är att visualisera ljud. Under målningsprocessen kombineras rytmen, som jag uppfattar den, med kroppsrörelser som efterlämnar spår på målningen. I den senaste serie av målningar började jag arbetsprocessen genom att observera och experimentera med flytande färg, en rinnande färg som blandar sig och interagerar på ytan med andra tonaliteter och skapar nya färgtoner och överraskande former. Fokus för den här serien av målningar har varit att kombinera den rinnande färgens oförutsägbara rörelser med kroppsrörelser. Varje penseldrag och färgnyans är synliga och kan relateras till en rörelse.

Den gula färgen har alltid haft en viktig betydelse I mina målningar. I mina senaste arbeten har jag speciellt funderat över den gula ljudet eller rösten som ofta utgör grunden för mitt ”färglandskap”. För mig symboliserar den gula färgen ljus och vitalitet och utan gult kan jag inte måla.

Mitt intresse för synestesi och att uppleva målningar multisensoriskt ledde mig till Wassily Kandinskys experimentella teaterstycke The Yellow Sound (1909). Verket är komponerat för färger, och enligt Kandinsky överensstämmer varje färg med en inre röst. Verket berättas i sex ”bilder” utan dialog eller traditionell intrig och där färger, ljud och rörelser har huvudrollen. Kandinskys texter och Alfred Schnittkes musik komponerad för The Yellow Sound har utgjort inspirationen för de här arbetena.

”The Sound of Yellow: it is the sound of lightness, of pulsating energy; it is a sound that lifts but does not embrace. I listen to the sound of yellow and am moved by its luminosity, its tone is to be admired from a distance.” (Jay-Dea Lopez)

Rose-Mari Torpo (f. 1977) bor och arbetar i Helsingfors. Sedan hon blivit utexaminerad bildkonstnär från Fria målarskolan år 2003 har hon deltagit i flera grupputställningar i Spanien, Italien, Finland, och under de senaste fem åren också i Grekland. Hon har haft separatutställningar bland annat i Raumo konstmuseum, Finlandsinstitutet i Madrid, galleriet Mesogios Art Space i Heraklion i Grekland, på TILA Galleria i Helsingfors och senast i Åbo på Galleria Å.

Rose-Mari Torpo
+358 44 971 2813
rtorpo(a)yahoo.com
www.rosemaritorpo.com