• Blue
  • Discontinuity
  • Overture
  • Pink, Kinetic Colour -series
  • To See
  • White Light
  • Rose-Mari Torpo - Yellow Sound -maalauksia

Rose-Mari Torpo

YELLOW SOUND – MAALAUKSIA

Jätkä 2 25.10-9.11.2014

Rose-Mari Torpo
Yellow sound
maalauksia
25.10.–9.11.2014
Galleria Huuto, Jätkäsaari 2

Avoinna ti-su 12-17
Myös pyhäinpäivänä 1.11.2014 Huuto galleriat ovat avoinna normaalisti klo 12-17.
Avoinna Galleriakeskiviikkona 5.11.2014 klo 12-21

Tutkin maalauksissani äänen, kehon ja värin vuorovaikutusta. Maalatessani tavoitteeni on äänen visualisointi väreinä oman kokemukseni kautta. Maalausprosessin aikana kuulemani rytmi yhdistyy oman kehoni liikkeeseen jättäen jäljen maalauspinnalle. Viimeisessä teossarjassani työskentelyprosessi alkoi kokeilemalla ja havainnoimalla nestemäistä väriä. Liikkuvan värin yhdistäminen kehon liikkeeseen olikin teosteni lähtökohta. Jokainen pensselinveto ja värisävy on näkyvissä ja yhdistettävissä käden ja kehon liikkeeseen.

Keltaisella värillä on aina ollut maalauksissani korostettu merkitys. Viimeisimmissä töissäni olen erityisesti pohtinut keltaisen ääntä, joka rakentaa usein pohjan äänivärimaisemiini. Keltainen väri kuvastaa minulle valoa, jota ilman en voisi maalata.

Kiinnostukseni synestesiaan ja maalauksen moniaistiseen kokemiseen johti minut tutkimaan Wassily Kandinskyn kokeellista teatteriteosta The Yellow Sound (1909). Teos on sovitettu väreille, ja Kandinskyn mukaan jokaisella värillä on oma sisäinen äänensä. Teoksessa tarina on kerrottu kuudessa kuvassa ilman vuoropuhelua tai perinteistä juonta värien, äänen ja liikkeen ollessa pääosassa. Kandinskyn tekstit ja Alfred Schnittken The Yellow Sound -teokseen sovittama musiikki ovat inspiroineet minua näyttelyn maalausten toteutuksessa.

”The Sound of Yellow: it is the sound of lightness, of pulsating energy; it is a sound that lifts but does not embrace. I listen to the sound of yellow and am moved by its luminosity, its tone is to be admired from a distance.” (Jay-Dea Lopez)

Rose-Mari Torpo (s. 1977) asuu ja työskentelee Helsingissä. Valmistuttuaan Vapaasta Taidekoulusta taidemaalariksi vuonna 2003 hän on osallistunut useisiin yhteisnäyttelyihin Espanjassa, Italiassa, Suomessa ja viimeisten viiden vuoden aikana myös Kreikassa. Hänellä on ollut yksityisnäyttelyitä mm. Rauman taidemuseossa, Suomen Madridin-instituutissa, Mesogios Art Space -galleriassa Heraklionissa, Kreikassa, Tila-galleriassa Helsingissä ja viimeisin Galleria Å:ssa Turussa.

Rose-Mari Torpo
+358 44 971 2813
rtorpo(a)yahoo.com
www.rosemaritorpo.com