• Heidi Naumanen: Ekosysteemi
  • Heidi Naumanen: Taivaan ja oksien yhteensovittelua, osa Polaroidit ilman kameraa - sarjaa, 10,2 x 8,7 cm, keramiikka ja lasite, 2023
  • Heidi Naumanen: Huolenpitoa, osa Polaroidit ilman kameraa -sarjaa, 10,2 x 8,7 cm, keramiikka ja lasite, 2023

Heidi Naumanen

Förljus

Huuto I 31.8.-24.9.2023

Heidi Naumanen
Förljus
31.8. – 24.9.2023

Konstnären är närvarande i utställningnen lör-sön kl. 12-18.

En strimma av morgonsolens ljus faller in genom brädena som täcker det lilla fönstret i fiskarstugan. Strimman som anländer från alla håll i tiden filtreras lätt genom fläckarna på fönstret och landar sedan i stugan. Där tar en ljuskänslig yta emot bilden som kommer med ljuset. Bilden är upp och ner, för riktningar har ingen betydelse. Ytan exponeras långsamt, gång på gång av bilden. Det som framträder är ett liv som måste levas från dess början och ända till dess slut. Ljusets mottagare måste doppas i tjärn-, havs- och sjövatten, träffas av vinden, skyddas från snålblåsten, dela plats med den varma, doftande luften. Uppleva värme och kyla. Man måste färdas till olika platser, och där måste man vara som man är. På det sättet framkallas bilden som finns där inne, upp och ner, så att den vänder sig åt rätt håll och blir en bild som andra ser.

Med hjälp av fågel-, bo-, ägg- och ljusmotiv behandlar utställningen intersektionalitet, individers positioner i samhället och hur generationer påverkar varandra genom tiden. På utställningen visas målningar och keramik som återger lekfullhet och illusioner.

Verken är huvudsakligen från åren 2022–2023, men några är äldre. Tematiken har byggts upp under flera separatutställningar: Syntymispaikka i Galleria Becker i Jyväskylä och Ekosysteemi i Galerie Pleiku i Berlin. Båda utställningarna hölls år 2022. Förljus är trilogins tredje del.

Heidi Naumanen (f. 1984, Taivalkoski) är en bildkonstnär som bor och arbetar i Helsingfors. För närvarande arbetar hon huvudsakligen med måleri och keramik. Hon utexaminerades från Lahtis konstinstitut 2009 och börjar den här hösten studera formgivning vid Aalto-universitetet.

 

Kontaktuppgifter

naumheid(a)gmail.com