• Heidi Naumanen: Ekosysteemi, 115,5 x 140 cm, sekatekniikka kankaalle, 2022
  • Heidi Naumanen: Taivaan ja oksien yhteensovittelua, osa Polaroidit ilman kameraa - sarjaa, 10,2 x 8,7 cm, keramiikka ja lasite, 2023
  • Heidi Naumanen: Huolenpitoa, osa Polaroidit ilman kameraa -sarjaa, 10,2 x 8,7 cm, keramiikka ja lasite, 2023

Heidi Naumanen

Esivalo

Huuto I 31.8.-24.9.2023

Heidi Naumanen
Esivalo
31.8. – 24.9.2023

Taiteilija on tavattavissa la-su 16.-17.9. klo 12-18.

Aamuauringon valo paistaa kalastajamökin pienestä ikkunasta sisään ohuena juovana
kahden ikkunaa peittävän lautasuojan välistä. Ikkunan tahroista hennosti siivilöityvä valojuova, joka saapuu ajan kaikista suunnista, laskeutuu mökkiin. Mökin sisällä valolle herkkä pinta ottaa valon mukana saapuvan kuvan vastaan. Kuva tulee väärinpäin, koska suunnilla ei ole merkitystä. Pintaan laskeutuu hitaasti uudestaan ja uudestaan valottuva kuva. Piirtyy elämä, joka tulee elää aivan sen alusta ihan loppumetrienkin loppuun asti. Valon vastaanottajaa täytyy kastaa lammenvedessä, merivedessä ja järvivedessä. Antaa sen ottaa tuulta vastaan, suojella se viimalta, antaa sen seistä yhdessä lämpimän, tuoksuvan ilman kanssa. Sen on koettava lämpö ja kylmyys. On mentävä paikkoihin, on oltava niissä siten kuin on. Tällä tavalla kehitetään sisälle tulleen väärinpäisen kuvan oikeinpäinen versio, kuva joka näkyy toisille.

Näyttely pohdiskelee lintu-, pesä-, muna- ja valoaiheiden avulla intersektionaalisuutta,
yksilöiden asemia yhteiskunnassa ja sitä miten sukupolvet vaikuttavat ajassa toisiinsa.

Näyttelyssä on esillä maalauksia ja keramiikkaa, joissa on leikkisyyttä ja illuusioita. Teokset ovat pääosin vuosilta 2022-2023, mutta sekaan mahtuu muutama vanhempikin. Aihepiiri on rakentunut useammassa yksityisnäyttelyssä: Syntymispaikka Galleria Beckerissä, Jyväskylässä ja Ekosysteemi Galleria Pleikussa, Berliinissä. Molemmat esitettiin vuonna 2022. Esivalo on trilogian kolmas osa.

Heidi Naumanen (s.1984, Taivalkoski) on Helsingissä asuva ja työskentelevä kuvataiteilija. Tällä hetkellä hän tekee pääasiassa maalausta ja keramiikkaa. Hän on valmistunut Taideinstituutista vuonna 2009 ja aloittaa tänä syksynä opinnot Aalto yliopiston muotoilun linjalla.

Yhteystiedot
naumheid(a)gmail.com