• Installaatiokuva Aulis Harmaalan näyttelystä Perhoseksi pukeutunut ihminen
  • Aulis Harmaala
  • Aulis Harmaala
  • Aulis Harmaala, perhosliivi
  • Aulis Harmaala, perhosia paperista

Aulis Harmaala

Perhoseksi pukeutunut ihminen

Huuto II 5.1.-28.1.2024

Aulis Harmaala
Perhoseksi pukeutunut ihminen
5.-28.1.2024

Kirpputorilta hankittu perhoskokoelma päätyi taiteilijan materiaaliksi. Tämä alkuperäinen kokoelma ajoittui 1960-80 luvuille ja on jo tuhoutunut. Nimietikeissä mainituilla henkilöillä oli sama sukunimi: ehkä isä ja poika harrastivat perhosten keräilyä.

Harmaala kertoo: “Lapsena keräsin perhosia yhden kesän ajan. Syksyllä pieni kokoelma tipahti lattialle ja rikkoutui. Teoksen prosessiin sisältyi omakohtaisten myyttien tulkitsemista perhosen hahmon kautta. Kirjoitin totuuden rajoilla liukuvia kokemuksia ja muistoja. Rakensin uudestaan lapsuuden perhoskokoelman.”

Teoksessa on valokuvia tuosta kirpputorilta löytyneestä kokoelmasta, paperista rakennettuja perhosia ja lyhyitä tekstejä. Installaatio esittelee vaatteisiin liitettyjä perhosten siipiä, perhoshaavin ja preparointivälineitä. Perhosvaatteisiin saa pukeutua, kun taiteilija on läsnä näyttelyssä.

Perhosharrastajien ansiosta perhoslajeista ja niiden muutoksista saadaan tietoa. Tätä teosta varten ei ole kerätty eläviä perhosia.

Aulis Harmaalan teokset ovat installaatioita, öljymaalauksia, valokuvia ja esinekoosteita. Näyttelyiden teemat käsittelevät henkilökohtaiseen elämään liittyviä kokemuksia ja yhteiskunnallisia asioita. Hän on syntynyt vuonna 1966 ja on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto yliopistosta vuonna 2011.

Yhteystiedot
aulis.harmaala(a)gmail.com
www.aulisharmaala.info
Instagram @aulisharma