• Viihdy kauniissa ympäristössä
  • Omavastuu yhdensuuntaisesta matkasta
  • Prisma -sarjasta
  • Näkymätön asiakas

Susanna Vuorio

En försäljare behövs till pantautomaten

Jätkä 2 15.11.-30.11.2014

Susanna Vuorio
”En försäljare behövs till pantautomaten” – målningar och installation
Galleria Huuto Busholmen 2
15.11.–30.11.2014

Jag målar människor. I mina verk är personerna i butiken, hemma, på jobbet, på sjukhuset och på gatan. Mitt arbetssätt är improvisation med färg på duken, en medvetandeström, med vars hjälp jag behandlar olika tillstånd i livet. Och fastän jag målar efter eget huvud, utan färdig modell eller skiss, är mina arbeten inte fantasi utan en förenklad situation eller referens till dags dato. Efteråt märker jag att motivet till verket är självupplevt eller sådant jag sett.

Anonyma personer visar sig i mina verk och de gömmer sig inte eller vänder ryggen till utan ser ofta på åskådaren, förenklade utan döljande mys eller utsmyckningar. Ofta är det inte vackert, liv som man kanske annars inte vill se. I litteraturen, musiken och i filmen är det självklart att skönheten inte är huvudsaken, men i bildkonsten är det här ännu ospecificerat. Jag tror inte att konstens uppgift är att producera bara perfekta eskapistiska upplevelser. Jag anser att konsten har en rättighet och skyldighet att avbilda verkligheten, visa empati, föra fram det som annars inte kan sägas.

Avbildandet av vardagliga ämnen började redan under studietiden i Fria Konstskolan år 2005, då ”Kl. 6:25 diskning” samt ”Har ni bonuskort?” blev färdiga. I dag dokumenterar människor dagligen sina liv och fotografier finns överallt. Som en följd av den här dokumentationen, fotograferar vi livet så som vi vill att det ska se ut. Jag är ingen teoretiker och kan heller inte definiera mina bilder. Men jag har en stark tilltro till att man med hjälp av rejält fysiskt måleri kan visa något rakt på sak där man annars inte kan vara tydlig. Arbetet fortsätter.

Installationen behandlar samma ämne: hur systemet får människorna att vänta på sin tur.

Eurosec Ab har stött utställningen (apparaterna till installationen).

Ytterligare information:
Susanna Vuorio tfn 041-517 75 56
e-post: susannavuorio(a)gmail.com
www.susannavuorio.com