• Ruokasali, tussi ja öljy levylle kiinnitetylle paperille, 165cm x 125cm, 2014-2015
  • Galleria merellä, tussi, öljy ja akryyli levylle, 122cm x 140cm, 2014-2015
  • Retki, tussi, öljy ja akryyli levylle kiinnitetylle paperille, 105 cm x 105 cm, 2014-2015
  • Koti kolossa, tussi, öljy ja akryyli levylle kiinnitetylle paperille, 31cm x 35cm, 2014
  • Teltta, 2015

Satu Rautiainen

Galleria merellä

Uudenmaankatu 11.2.-1.3.2015

Satu Rautiainen
Galleria merellä
Maalauksia
Uudenmaankatu
11.2. – 1.3.2015

Maalausteni mikro- ja makromaailmat kuvaavat yhteiskuntia, sekä niissä elävien yksilöiden selviytymistä ja kasvua. Rakennettu ympäristö ja luonto viittaavat niin yksilön ja yhteiskunnan, kuin ihmiskunnan ja luonnon väliseen tasapainoiluun, valtakamppailuun ja rinnakkaiseloon. Luonto toimii myös vertauskuvana alitajunnalle, joka voi yllättäen vallata ihmismielen.

Lähdin työstämään Galleria merellä – näyttelyä tutkimalla Galleria Huudon Uudenmaankadun tilaa. Maalauksissani on usein jokin rajattu tila, kuten terraario, jota katsoja katsoo ulkoapäin. Mietin Uudenmaankadun näyttelytilaa terraariona, josta avautuu ikkunoita toiseen maailmaan tai päinvastoin. Maalausten mittasuhteiden muuttuessa pienestä suureen ja takaisin, katsoja voi astua osaksi maalausta.

Näyttelyn maalaukset ovat maalattu levyille kiinnitetyille papereille. Vesiohenteisilla maaleilla paperille maalaaminen on tekniikkana työskentelyssäni uusi. Aloitan maalaamisen vesiohenteisilla maaleilla, kuten tusseilla, jonka jälkeen eristän maalikerroksen liimalla, ja jatkan maalaamista öljyvärimaaleilla. Siveltimen lisäksi levitän maalia maalauspohjaan esimerkiksi paperilla painamalla sekä sumuttamalla. Näyttelyn maalaukset ovat tehty vuoden 2014-2015 aikana.

Kuten aiemmissakin maalauksissa, olen myös näitä tehdessä ajatellut historiaa ja luonnon ilmiöitä, kuten jääkautta, muinaisia kuningaskuntia ja siirtomaavaltaa. Ihmiskunnan tarina tuntuu toisinaan epätodelliselta, mutta jatkuu aina tähän hetkeen asti, jossa nyt elämme. Maalausteni tarinalliset kuva – aiheet ammentavat niin historian kuin tämän ajan kuvastosta, kuten ottamistani valokuvista. Lopulta näyttely on seikkailukertomus kohti mielenrauhan löytymistä, pelkojen ja tunteiden kanssa elämistä ja tyytyväisyyttä tänä runsauden aikakautena.

KIITOS: Suomen Kulttuurirahasto & Suomen Taideyhdistys

Satu Rautiainen (s.1982) on Helsingissä asuva ja työskentelevä taidemaalari ja kuvataiteilija. Rautiainen valmistui Kuvataideakatemian maalaustaiteen osastolta vuonna 2008, josta lähtien hän on pitänyt vuotuisesti yksityisnäyttelyitä sekä osallistunut ryhmänäyttelyihin koti- ja ulkomailla. Oman taiteellisen työskentelyn rinnalla hän on mukana muun muassa taiteilijaryhmä Unikuvia- projektissa sekä taiteilijavetoisen Galleria Huudon toiminnassa. Hänen teoksiaan on parhaillaan esillä myös Rauman taidemuseon Sirkus Pinnala- näyttelyssä 1.3.2015 saakka.

Lisätietoja:
Satu Rautiainen
saturauti(at)gmail.com
http://saturautiainen.blogspot.fi/