• Go-away-bird
  • Pigeon and friends
  • Lucy in the Sky with Diamonds
  • Desert island
  • Up in the Sky
  • Hulda's house

Erik Creutziger

Go-away-bird

Jätkä 1 12.9.-27.9.2015

Erik Creutziger
Go-away-bird
Galleria Huuto Jätkä 1
12. – 27.9.2015

Go-away-bird ja muuta maalauksen juhlaa

Erik Creutzigerin yksityisnäyttely Go-away-bird Galleria Huudon Jätkäsaari 1:ssä esittelee monipuolisen nykytaiteilijan uusimpia maalauksia. Näyttelylle nimimaalaus on syntynyt taiteilijan kiinnostuttua linnuista. Linnut ovat kiehtoneet Creutzigeria sekä visuaalisesti että myös symboliikaltaan. Taiteilijaa on puhutellut lintujen liikkuvuus ja niiden kyky muuttaa aina tarvittaessa mieluisempaan ympäristöön. Kaipaus ja muut lintuihin yhdistyvät vapauden tunteet ovat olleet taiteilijalle tärkeitä ja työmotivaation tarpeellinen perusta. Onhan yksityiskohdiltaan rikkaan maalauksen toteuttaminen on vienyt kuukausikaupalla aikaa.

Taiteilijana Creutziger on mielestäni romanttinen fantasisti. Väri ja haaveellisuus ovat hänen teostensa keskeinen tuntomerkki, mitä hänen maalauksiensa humoristisuus entisestään vahvistaa. Taiteilija puhuu itse siitä, miten häntä kiehtovat paratiisit ja ylipäätään kaipaus toiseen todellisuuteen. Creutzigerin maalauksissa kaipuu toisaalle on aidon taiteen tunnusmerkki. Hänen maalauksensa kertovat siitä, miten taide avaa meille ovet toisiin todellisuuksiin ja miten voimme seuraamalla Creutzigerin fantasioita siirtyä kokonaan muihin maailmoihin.

Go-away-bird, näyttelyn nimiteos, on seurausta Creutzigerin halusta tutkia mitä tapahtuu, kun maalaa lintuja kerta toisensa jälkeen kuin kuviota. Lintu säilyttää moisessa käsittelynsä lintuutensa, mutta toistuva ornamenttimaisuus tekee niiden välisistä eroavaisuuksista yllättäviä. Näemme linnut uudella tavalla ja yksittäisistä lajeista tulee itsenäisiä visuaalisia maailmoja. Creutziger huomauttaa myös siitä, että linnut sopivat hyvin hänen perusteemojensa, eli ihmisten ja maisemien, rinnalle. Linnut ovat fantastisia, dekoratiivisia ja täynnä symboliikkaa. Mitäpä muuta enää kaipaisimmekaan?

Huldan talo -maalaus liittyy taiteilijan omiin kokemuksiin. Hän on lapsena vieraillut hylätyssä talossa, jossa kaikki esineet olivat paikoillaan, vaikka asukkaita ei ollut laisinkaan jäljillä. Creutziger muistaa unelmoineensa ja fantasioineensa talon asukkaasta Huldasta ja tämän elämästä. Talon outous teki häneen suuren vaikutuksen, joka on nyt saanut muotonsa maalauksessa. Erik Creutzigerin taiteen viehätysvoima perustuu sen rikkaaseen fantasiaan ja kykyyn muuttaa arkisimmatkin asiat ja oliot fantastisiksi yllätyskesteiksi. On kuin päätyisimmekin Hassun Hatuntekijän nonstopkutsuille mentyämme lähikauppaan arkista arkisimmisille asioille. Hänen taiteensa antaa juhlan tulla arjen keskelle ja avaa näkymät avarammille ajattelun maisemille.

Erik Creutziger (1982) on helsinkiläinen kuvataiteilija ja Go-away-bird on hänen seitsemäs yksityisnäyttelynsä. Hän on valmistunut Kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta vuonna 2013. Taiteilijan teoksia on muun muassa Helsingin taidemuseon ja Kuvataidekatemian kokoelmissa ja suomalaisissa yksityiskokoelmissa. Creutziger on Taidemaalariliiton jäsen.

FT Juha-Heikki Tihinen